Intră acum și în grupul de
La nivel național este în desfășurare, pregătire şi organizare Recensământul Populației și Locuințelor 2021 în România, o cercetare statistică realizată în mod tradițional odată la 10 ani. Din cauza pandemiei, realizarea recensământului a fost amânată pentru anul 2022, anunță DJS Suceava.
Sura citată arată că scopul acestui recensământ este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației, a structurilor sale demografice și socio-economice, date referitoare la gopodăriile populației, precum și a condițiilor de locuit.
RPL 2021 se realizează sub aspect tehnico-metodologic de către Institutul Naţional de Statistică, în concordanţă cu regulamentele Uniunii Europene.
Recensământul propriu-zis se desfășoară în anul 2022 conform următorului calendar:
• 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
• 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI);
• 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă-în-faţă (cu ajutorul tabletelor – metoda CAPI).
Momentul de referinţă al RPL 2021 este ora «0» din ziua de 1 decembrie 2021.
La nivelul Direcției Județene de Statistică Suceava s-a organizat Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului formată din angajați permanenți ai DJS și personal contractual, care se vor ocupa de buna organizare și desfășurare a recensământului în județul Suceava.
Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este 100% informatizat și se va desfășura preponderent online, fiecare persoană având posibilitatea de a se autorecenza, se arată în comunicat.
„AUTORECENZAREA reprezintă posibilitatea fiecărui cetăţean, care are acces la internet, de a completa online chestionarul individual. Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea. Prin autorecenzare, cetățenii au mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.
Pentru cetățenii care nu dispun de mijloacele tehnice necesare autorecenzării pot realiza acest lucru cu sprijinul unui recenzor (autorecenzarea asistată). În acest sens, administrațiile locale vor instala posturi de lucru în spații special amenajate în sediile primăriilor sau alte locații”, explică DJS Suceava.
Totodată, se menționează că se va urmări ca recenzorii să fie persoane de încredere, bine pregătite profesional, astfel încât dialogul cu cetățenii să se desfășoare în cele mai bune condiţii, iar pentru evitarea oricăror neplăceri, DJS îi îndemnă pe cetățeni să verifice legitimația și cartea de identitate a recenzorului, acesta având obligația de a le prezenta.
„Promovarea Recensământului Populației și Locuințelor este esențială în vederea informării cetățenilor asupra recenzării și autorecenzării. Astfel, UJIR Suceava din cadrul DJS Suceava va pune la dispoziția cetățenilor, prin site-ul instituției, dar și prin intermediul site-urilor unităților administrativ teritoriale din județ, informații și materiale video pentru promovarea și informarea cetățenilor în legatură cu autorecenzarea, autorecenzarea asistată și recenzarea prin interviu față-în-față, imediat ce acestea vor intra în agenda publică, prin lansare, conform calendarului.
Rezultatele recensământului sunt extrem de importante, toate instituțiile locale, județene sau centrale vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare”, arată DJS Suceava.
De asemenea, prin realizarea acestui recensământ, România își îndeplinește obligațiile ca stat membru al Uniunii Europene, urmând ca după finalizarea acestuia să transmită datele la EUROSTAT.
„Pe această cale dorim să adresăm un îndemn cetățenilor de a participa la această cercetare statistică de interes naţional și international şi să utilizeze preponderent autorecenzarea, ca metodă de răspuns. Le adresăm rugămintea de a sprijini activitatea personalului de recensământ din teritoriu, asigurându-i de protecția datelor cu caracter personal”, precizează sursa citată.
Potrivit legislației privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii, arată DJS Suceava care menționează că potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.
Intră acum și în grupul de