Internarea pacienților Covid netransportabili a fost interzisă la Spitalul din Vatra Dornei din cauză că nu pot fi evacuați în condiții de siguranță, a decis prefectul Alexandru Moldovan


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a efectuat, marți, o vizită de lucru la Spitalul Municipal Vatra Dornei în vederea cunoașterii problematicii cu care unitatea sanitară se confruntă, fiind de notorietate faptul că toate cele trei corpuri de clădire sunt construcții vechi, puse în funcțiune în anii 40-50 ai secolului trecut ceea ce face ca aducerea acestora la nivelul exigențelor ce trebuie îndeplinite la acest moment este dificilă și, în ceea ce privește unele aspecte, chiar imposibilă din punct de vedere tehnic.

La discuțiile cu prefectul au participat, viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Marius Rîpan, managerul unității sanitare, Ioan Valentin Stan, directorul medical, dr. Cristian Rusu, dr.epidemiolog Dinu Sădean din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava și maior Marian Ruscan, prim adjunct al Inspectorului șef la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava.

În cadrul întâlnirii, reprezentantul  I.S.U. Suceava a arătat că ultimele două controale pe linia apărării împotriva incendiilor s-au desfășurat în luna octombrie anul 2021, respectiv luna ianuarie a.c., iar deficiențele constatate au fost analizate astfel încât acestea sa fie înlăturate sau diminuate, funcție de posibilitățile reale existente.

De asemenea, pe timpul desfășurării activităților de control au fost organizate și desfășurate exerciții de evacuare, pe diferite ipoteze care să includă toate secțiile spitalului, respectiv instruirea personalului pe locul de muncă cu privire la modul de utilizare al instalațiilor de stingere și al mijloacelor inițiale de prima intervenție.

Prefectul județului a solicitat efectuarea periodică a exercițiilor comune pompieri – personal medical, care au scopul de a crește capacitatea de reacție imediată în situația nedorită a producerii unui incendiu, acestea urmând a se desfășura lunar.

Conform precizărilor reprezentantului Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean, au fost efectuate la Spitalul Municipal Vatra Dornei un număr de 8 controale tematice și recontroale, în perioada  ianuarie 2021 – ianuarie 2022, ultimele verificări fiind realizate în data de 04.02.2022, ce au vizat secția ATI.

Vizita de lucru a continuat la Secția de Boli Infecțioase, unde sunt internați un număr de 38 pacienți COVID-19, conform asistentei-șefe Popa Camelia.

„Întrucât simpla analiză a căilor de acces și de evacuare a pacienților COVID-19 internați la etajul I al clădirii nu permite evacuarea acestora în condiții de siguranță, fapt datorat configurației clădirii, prefectul județului a solicitat D.S.P. Suceava să analizeze și să dispună, cu aplicabilitate imediată, ca internarea pacienților COVID-19 netransportabili să fie interzisă, urmând a fi redirecționați către alte spitale din județ. În acest moment sunt libere peste 200 de paturi destinate patologiei covid la nivelul sistemului medical județean”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.    

În ceea ce privește prioritatea administrației locale, de reabilitare și dezvoltare a spitalului, viceprimarul Marius Rîpan a prezentat proiectele de investiții susținute de U.A.T. Municipiul Vatra Dornei, derulate prin POR, respectiv reabilitarea Secției de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Municipal Vatra Dornei – Proiect finalizat în anul 2021, valoare totală – 2.062.331,12 lei, extindere, modernizare și dotare cu echipamente și aparatură medicală a Ambulatoriului Spitalului Municipal Vatra Dornei – Proiect aflat în etapa de evaluare tehnică a ofertelor depuse în cadrul procedurii de licitație a lucrărilor de construcții, valoare totală – 13.650.305,74 lei, și creșterea siguranței pacienților SpitaluluI Municipal Vatra Dornei – proiect depus în vederea obținerii finanțării nerambursabile, valoare totală – 10.633.433,15 lei – 100% nerambursabil ce presupune facilitarea consolidării infrastructurii medicale, pentru a face față provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19, prin instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, cu acoperire totală, și de detectare semnalizare și alarmare încazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă, pentru creșterea gradului de securitate la incendii.

În perioada următoare prefectul județului, împreună cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava, va continua vizitele de lucru la toate spitalele din județ, precizează sursa citată.  


Intră acum și în grupul de