Municipalitatea suceveană dată ca exemplu de urmat în cazul implementării înainte de termen a proiectelor europene de construire a grădiniței din Burdujeni sat și reabilitarea CT „Petru Mușat”


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei responsabil cu domeniul fondurilor europene, Lucian Harșovschi, a mulțumit echipei Direcției Proiecte Europene pentru că a fost apreciată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est care a dat ca exemplu de bune practici implementarea a două proiecte în domeniul infrastructurii de educație finanțate cu fonduri UE.

Lucian Harșovschi subliniază că municipalitatea suceveană continuă să propună și să implementeze proiecte cu finanțare europeană: „Nu ne oprim aici, întrucât lucrăm și la alte proiecte de succes”.

„Inspirație de la Municipiul Suceava: când educația este o prioritate pentru comunitate, REGIO este o soluție!”, a transmis ADR Nord-Est care menționează că două proiecte de interes pentru comunitate s-au finalizat înainte de termen, în municipiul Suceava, la începutul acestui an.

Sursa citată arată că este vorba despre construirea grădiniței din cartierul Burdujeni Sat și reabilitarea Colegiului Tehnic “Petru Mușat” și că în total, 745 de copii, elevi și preșcolari vor beneficia de condiții adecvate, atât de necesare pentru educația și viitorul lor, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

ADR Nord Est precizează că primul proiect, ”Construirea grădiniței în cartierul Burdujeni Sat din Municipiul Suceava” cu o valoare totală de 3.167.500 lei, din care suma nerambursabilă este de 2.808.600 lei, s-a finalizat mai devreme cu 4 luni.

„A fost un proiect necesar cartierului Burdujeni Sat, având în vedere că numărul familiilor tinere este în creștere aici, prin urmare și numărul copiilor. În acest cartier exista o singură grădiniță, într-o clădire construită în 1911, care nu îndeplinea normele tehnice, sanitare și educaționale și nici nu putea acoperi cererea din zonă. Astfel, tinerele familii erau nevoite să facă naveta spre alte grădinițe, din cartiere învecinate, pentru a asigura micilor preșcolari acces la educație timpurie. Din această perspectivă, proiectul contribuie și la sprijinirea părinților, economisind timp și resurse, grădinița nouă aducând numeroase beneficii, atât părinților, cât și celor 80 de copii care vor beneficiar în mod direct de un spațiu modern și primitor, în care vor putea învăța și se vor putea juca”, se arată în comunicarea ADR Nord-Est.

Totodată, al doilea proiect, ”Reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic Petru Mușat” a fost finalizat cu 9 luni mai devreme decât termenul estimat și vine în întâmpinarea celor 665 de elevi care acum învață în condiții optime. Valoarea totală a proiectului este de 5.600.000 lei, din care 5.250.000 este valoarea nerambursabilă.

„Colegiul a fost termoizolat pe exterior, a fost reabilitat funcțional și modernizat din punct de vedere al instalațiilor și echipamentelor, s-a restaurat fațada clădirii, au fost refăcute tencuielile interioare, pardoselile, ușile și ferestrele și au fost înlocuite instalațiile electrice, termice și sanitare. Au fost instalate inclusiv panouri fotovoltaice și instalații necesare pentru reducerea consumului de energie al clădirii. S-a dotat școala cu echipamente didactice, mobilier didactic nou, echipamente IT și s-au creat facilitați speciale pentru persoanele cu dizabilități. Așadar, Colegiul Tehnic Petru Mușat a căpătat o alta înfățișare, iar acum își primește elevii în condiții optime”, a adăugat sursa citată.

ADR Nord-Est notează că CT „Petru Mușat” este primul din cele 4 colegii tehnice ale municipiului pentru care a fost depus un proiect pentru reabilitare, municipalitatea asumându-și ca pentru celelalte trei colegii tehnice să implementeze proiecte de modernizare similare. Un astfel de proiect complementar, finanțat tot prin REGIO cu o finanțare nerambursabilă de 5 milioane lei, vizează consolidarea, reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

O parte semnificativă dintre elevii acestor colegii tehnice provin din medii defavorizate, iar de-a lungul timpului s-a observat o rată crescută a abandonului școlar. Această investiție substanțială din fonduri europene va contribui la diminuarea abandonului școlar, la creșterea ratei de absolvire și va asigura accesul la o educație de calitate și echitabilă pentru elevi, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale, menționează ADR Nord-Est.


Intră acum și în grupul de