Intră acum și în grupul de
Reprezentanţii Hidroelectrica s-au arătat interesaţi să investească în centrala electrotermică a Termica SA, a declarat miercuri, primarul Sucevei Ion Lungu, arătând că o delegaţie a companiei va veni la Suceava pentru a viziona instalaţiile şi a analiza oportunitatea unei astfel de investiţii.
Edilul-şef a spus într-o conferinţă de presă că a dialogat cu reprezentanţii Hidroelectrica despre o eventuală preluare a centralei electrotermice a Termica SA Suceava. Potrivit lui Lungu, centrala electrotermică a Termica SA are avantajul că are infrastructura şi toate utilităţile necesare, iar singura problemă o reprezintă conformarea în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu.
În eventualitatea preluării centralei, Hidroelectrica ar urma să investească într-o turbină nouă pentru cogenerare, a explicat primarul muncipiului reşedinţă de judeţ, care a menţionat că investiţiile minime în tehnologie, excluzând cele de conformare pe mediu, se ridică la minim 30 de milioane de euro.
Lungu a spus că în funcţie de analizele efectuate, reprezentanţii Hidroelectrica vor lua o decizie în privinţa acestei investiţii. Potrivit edilului-şef, Hidroelectrica intenţionează să producă energie electrică în termocentrale pentru ca, în perioadele în care nu poate asigura întreaga cantitate contractată din energia hidro, să aibă posibilitatea de a produce energie electrică şi în termocentrale.
Primarul a mai declarat că municipalitatea suceveană va face un parteneriat în vederea construcţiei unei noi centrale termice de cogenerare dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu.
Condiţia de eligibilitate constă în preţul gigacaloriei la ieşirea din centrală, capacitatea de producţie de 10 Gcal/oră în perioada de vară şi de 100 Gcal/oră în perioada de iarnă şi dovada că va avea combustibili, gaze naturale sau biomasă, pentru funcţionare pe o perioadă de zece ani.
El a mai spus că pentru iarna 2010-2011, încălzirea în oraş va fi făcută cu actuala centrală electrotermică şi că sunt asigurate 65.000 de tone de cărbune, ceea ce reprezintă 46 la sută din necesar.
Intră acum și în grupul de