Proiect comun al autorităților locale din Suceava, Harghita, Bistrița Năsăud și Mureș pentru dezvoltarea zonei Călimani – Muntele care unește oameni și locuri


Intră acum și în grupul de

Primăria municipiul Toplița a găzduit sâmbătă, 2 aprilie, cea de-a doua rundă de discuții dintre localitățile care se întind pe raza Munților Călimani, din județele Harghita, Suceava, Bistrița-Năsăud și Mureș, în cadrul proiectului interjudețean „Călimani-Muntele care unește”, care vizează direcțiile strategice de dezvoltare a turismului, în zona munților Călimani. La dezbatere au luat parte parlamentari, precum și oficialități din Suceava, Bistrița-Năsăud, Harghita și Mureș, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

„Potențialul turistic este fabulos, însă nu trebuie să ne concentrăm doar asupra acestuia. În fața dictaturii birocratice, agricultorii din zona de munte au cedat, preferând să facă ce-au făcut și generațiile de dinaintea lor: subzistență. Clima în zona de munte s-a îmblânzit, iar în afară de <barabule>, gospodarii și-ar putea adapta terenul la culturi pe care nu ni le-am fi putut imagina până acum. Cu iazuri, terase, grădini, sere, cu diversitate în loc de monocultură, gospodăriile ar putea produce mai mult decât pentru nevoia proprie. Nu ducem lipsă de organisme cu denumiri pompoase, din care nu au lipsesc cuvinte precum <munte>, <fermieri>, <agricultură>, însă gospodăria tradițională nici nu moare, nici nu trăiește. E momentul să se depășească teoretizarea excesivă, iar modele de succes să fie prezentate în fiecare comunitate în parte.

Era absolut esențial să continuăm discuțiile demarate la Vatra Dornei în urmă cu o lună, ținând cont de atacul fără precedent la care este supusă civilizația muntelui de câteva decenii încoace. Este de datoria tuturor Unităților Administrativ Teritoriale implicate în acest demers să se coaguleze din punct de vedere juridic într-o asociație, pentru că statutul de asociație deschide uși, putând fi accesate proiecte (pârtii de schi, spații agrement etc.) mult mai facil.

Suntem cu toții consțienți de faptul că vor urma alte zeci de întâlniri până vom accesa si finanțări pentru comunitățile de la poalele Călimaniului, însă altă cale nu există. Va fi poate cel mai mare proiect interjudețean de la nivel național, însă ne înhămăm la un proiect de viitor, optimist pot spune, proiect strategic pentru comunitățile Călimaniului” ne-a declarat consilierul județean Mihai Cioată, inițiatorul acestui proiect.

După ce, la Vatra Dornei, Parlamentul a fost reprezentat de către deputatul liberal Angelica Fădor (PNL), la Toplița au participat și vicepreședintele Camerei Deputaților, fostul ministru social-democrat, Daniel Suciu, precum și deputatul UDMR Bende Sandor.

La discuțiile de la Toplița a fost prezent și europarlamentarul Victor Negrescu (PSD).

 Au răspuns invitației și un număr mare de primari din cele 4 județe, dar și Directorii Generali Aqua Carpatica și Romaqua, Dumitru Pardău, respectiv Radu Lăzăroiu, gazda întâlnirii fiind primarul municipiului Toplița, Dumitru Olariu.

 Încrezător în reușita asocierii și a importanței proiectului, primarul din Toplița, ne-a mărturisit că, în opinia sa, viteza cu care lucrurile se pot concretiza rezidă din perseverența, motivația și seriozitatea de care dau dovadă toți cei care cred în acest mare proiect, vital pentru localitățile de la poalele Călimaniului și nu numai: „S-a discutat despre dezvoltarea, conservarea și modalitățile de colaborare în vederea valorificării optime a  Parcului Național Călimani. Am fost onorat să fim gazda acestei dezbateri și, sunt convins, că în scurt timp, lucrurile vor prinde și contur! ” a completat primarul Olariu.

La rândul său, consilierul local din Toplița, Andrei Vodă spune că este absolut esențial ca toate administrațiile de la poalele Masivului să se pună la aceeași masă și să discute problemele existente, pentru ca ulterior să se găsească și soluțiile concrete. „Față de întâlnirea precedentă, am mai făcut un pas în stabilirea căilor acces dintre părțile implicate. Cu toții cunoaștem particularitățile prezentului. Ne înhămăm la un proiect de viitor și, optimist pot spune, chiar strategic pentru comunitățile Călimanului” a completat Vodă, care pe lângă calitatea de ales local, este și doctorand în geografie, cu studii importante legate de masivul aflat în discuție.

În cadrul întâlnirii, inițiatorul proiectului, Mihai Cioată, a anunțat faptul că s-a propus și s-au făcut deja demersuri în acest sens pentru înființarea unui post de jandarmerie montană la Neagra Șarului, precizând faptul că sediul noii structuri va fi în sediul Parcului Național Călimani. De altfel, la dezbatere a participat și inginerul Basarab Bîrlădeanu – director al Parcului Național Călimani.

Alexandru Bexa, primarul comunei Lunca Bradului din județul Mureș și-a declarat, alături de colegii primari din localitățile de la poale de Călimani, sprijinul pentru dezvoltarea turismului, în special pe partea de accesibilizare a drumului înspre Parcul Național Călimani. „La ora actuală, accesul auto fiind interzis, restricționăm pe cei care vor să intre în Parcul Național Călimani cu mașina. Iar dacă discutăm de persoanele cu handicap și persoanele vârstnice, care vor să viziteze Parcul, aceasta este singura posibilitate de acces pentru ei – cea motorizată. Din punctul meu de vedere ar trebui să se permită accesul motorizat, dar doar pe căile de acces existente, care au nevoie să fie și ele modernizate. Pe de altă parte ar trebui înăsprite sancțiunile pentru cei cu ATV-urile care depășesc acest drum de acces.”


Intră acum și în grupul de