Intră acum și în grupul de
Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, joi, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Suceava, pentru a analiza respectarea legislației de securitate la incendiu în cadrul unităților sanitare din județ.
La ședința convocată de prefectul Alexandru Moldovan, pe lângă membrii de drept ai CJSU Suceava au fost prezenți și managerii unităților spitalicești cu paturi din județ, cât și primarii localităților respective.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava a prezentat un material privind situația avută în dezbatere fiind evidențiate mai multe probleme, cum ar fi funcționarea unor spații din cadrul unităților spitalicești, fără deținerea autorizației de securitate la incendiu sau organizarea defectuoasă a evacuării în cazul producerii unei situații de urgență.
Totodată, s-a pus accent pe verificarea instalațiilor utilitare (cu precădere cele electrice) care echipează construcțiile administrate, dar și pe exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor cu rol în asigurarea cerinței esențiale de calitate ”securitate la incendiu” cum ar fi scoateri din funcțiune nejustificate; neefectuarea la intervalele de timp stabilite de reglementări a operațiunilor de verificare/mentenanță.
Un alt aspect semnalat a fost lipsa organizării serviciului privat pentru situații de urgență la cele mai mari spitale din județ, respectiv SJU Suceava și SM Rădăuți.
Prefectul Alexandru Moldovan a declarat că nu se mai poate umbla cu jumătăți de măsură în ceea ce privește securitatea la incendii în spitalele din județ mai ales că există și fonduri suficiente, dar și legislație specificiă.
„Am ținut să convoc această ședință nu din dorința de a găsi vinovați, ci pentru a identifica soluții la o problemă care preocupă atât opinia publică, cât și conducerea Prefecturii. Am înțeles că nu există construcție care să fie ferită complet față de amenințarea unui incendiu! Dar în ceea ce privește spitalele, trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca acest risc să fie adus și menținut la un nivel cât mai redus”, a spus prefectul.
El a arătat că există legislație, sunt în vigoare normative tehnice, iar Consiliul Județean Suceava și administrațiile locale au alocat fonduri, au fost montate instalații de stingere și detecție.
„Totuși, se perpetuează disfuncționalități care, într-o conjunctură de factori, pot pune în pericol viețile oamenilor, pacienți și personal medical deopotrivă”, a spus prefectul.
Alexandru Moldovan și-a exprimat convingerea că acest aspect va fi mai bine gestionat de cei responsabili.
„Sper ca de astăzi, urmare a discuțiilor purtate și a măsurilor convenite, toți factorii implicați să fi înțeles că vremea jumătăților de măsură a trecut demult și cetățenii nu mai acceptă justificări. Este momentul să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra resursei umane, asupra pregătirii, rigurozității și seriozității salariaților care gestionează acest domeniu important din activitatea oricărei instituții”, a concluzionat prefectul Alexandru Moldovan.
Intră acum și în grupul de