Intră acum și în grupul de
Oraşul Gura Humorului a găzduit marţi seminarul cu tema “Integrarea socio-profesională a tinerilor institutionalizaţi” în cadrul parteneriatului Suceava-Schwaben-Mayenne-Cernăuţi.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care are o relaţie strânsă de prietenie cu preşedintele instituţiei omologe din Regiunea Schwaben, Jurgen Reichert, a luat cuvântul în cadrul acestei întruniri mulţumind invitaţilor pentru participare şi subliinind importanţa tematicii abordate.
“Astăzi în România trăiesc aproximativ 5.000.000 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, din care un procent de 2,2% se află în evidenţa Serviciilor Publice Specializate pentru Protecţia Copilului. Aceşti copii vor trebui să părăsească centrul de plasament la împlinirea vârstei de 18 ani, cu posibilitatea rămânerii în sistem până la 2 ani de la terminarea cursurilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. Strategia Naţională de Protecţie a Drepturilor Copilului are că obiectiv fundamental pentru următoarea perioadă dezinstituţionalizarea copiilor. Un accent deosebit se pune pe integrarea copilului în familie. Practica dovedeşte că alternativele la instituţionalizare (adopţia, încredinţarea, asistenţii maternali) sunt o soluţie pentru copiii de până la 10 ani. Tinerii adolescenţi continuă însă să reprezinte categoria cea mai vulnerabilă”, a declarat Flutur.
La rândul său Jurgen Reichert, reprezentantul regiunii germane Schwaben, a oferit detalii despre modelul de asistenţă socială german precum şi despre „sprijinul acordat pentru integrarea socio-profesională în Centrul St. Gregor din regiunea Schwaben”.
Delegaţia franceză, reprezentată de Marie Guiard, directoarea Asociaţiei Chanteclair, a prezentat „Evoluţia protecţiei copilului în Franţa”, model foarte asemănător cu cel românesc.
Delegaţia din Ucraina, prin Nina Skubak, director adjunct al Şcolii Internat nr. 2 Cernăuţi, a vorbit despre ”Formarea unui absolvent social adaptat şi competitiv prin activităţile de proiect a instituţiilor şcolare”.
Ultima temă abordată a fost prezentată de Mihaela Pintilie, coordonator Servicii Alternative de tip Familial din Gura Humorului, care a adus în discuţie „Perspectivele integrării socio-profesionale a tinerilor institutionalizaţi”.
La seminar au participat conducerea Direcţiei de Asistentă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, şefi de centre, reprezentanţi ai Primăriei Gura Humorului, conducerea Şcolii Generală nr.1, psihologi şi asistenţi sociali din cadrul serviciilor sociale.
“Considerăm că această întâlnire va pune bazele unui parteneriat real care să vină în sprijinul integrării socio-profesionale a tinerilor instituţionalizaţi, indiferent de ţara de origine”, a mai declarat preşedintele CJ Suceava, care a arătat că întreaga săptămână vor avea loc diverse acţiuni în cadrul acestui parteneriat.
Intră acum și în grupul de