Intră acum și în grupul de
Consilierul județean sucevean PSD Cristian Macsim s-a arătat intrigat, vineri, în ședința Consiliului Județean Suceava în legătură cu scoaterea la licitație prin atribuire directă a expertizei tehnice la proiectul care a fost sistat de modernizare a traseelor de drumuri județene de pe axa Suceava-Iași.
„ La ce avem nevoie de o asemenea expertiză tehnică scoasă la licitație prin achiziție directă pe un preț de 135.000 de lei?”, a întrebat Macsim în plenul CJ Suceava.
Administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, a explicat că această soluție a fost convenită cu mai mulți factori implicați în proiect.
„Echipa de proiect alături de reprezentanții ADR Nord-Est și de echipa care asigură managementul proiectului a ajuns la concluzia că este nevoie de această expertiză pentru ceea ce s-a executat nu pentru rest de executat. Orice alt constructor care va veni în perioada imediat următoare să acceadă la realizarea acestui proiect va avea nevoie de siguranța unor specialiști care vor spune că lucrările sunt executate în bună stare pentru ca să pornească în siguranță reluarea lucrărilor”, a spus Vasilciuc.
Ea a arătat că trebuie avut în vedere faptul că cea mai mare parte a acestor lucrări au fost sistate înainte de sfârșitul anului 2021 pentru că iarna nu a permis executarea de lucrări.
„Perioada care s-a scurs poate să pună sub semnul întrebării lucrările care nu au fost perfect conservate de constructor”, a spus administratorul public.
Consilierul județean PSD Cristian Macsim a subliniat că atunci când s-a încheiat contractul de execuție în 2018 s-a încheiat și un contract de supervizare.
Macsim susține că aceste lucrări ar fi trebuit făcute de supervizor și nu ar fi trebuit ca CJ Suceava să mai facă o atribuire pentru o expertiză tehnică.
Vasilciuc i-a explicat consilierului județean PSD că în contractul de supervizare specialiștii și experții supervizorului trebuie să facă alte lucruri, respectiv să întocmească un raport care să statueze lucrările executate valoric și o inspecție și inventariere și nu o expertiză.
„Nicidecum nu are atribuția ca un supervizor să facă o expertiză pentru că asta ar însemna să fie în conflict de interese și să expertizeze ceea ce a validat tehnic”, a precizat Vasilciuc.
Ea a arătat că o asemenea expertiză nu ar trebui pusă în sarcina supervizorului pentru că ar putea fi contestabilă.
Intră acum și în grupul de