Punctele de lansare a rachetelor antigrindină în județul Suceava vor fi la Burla, Șerbăuț, Hânțești, Verești, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni și Comănești și acoperă 85 la sută din județ


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, Elena Claudia Gogu, a anunțat, vineri, că s-au stabilit locațiile unde vor fi amplasate puncte de lansare de rachete antigrindină în județ.

Ea a reamintit că în ședința de Guvern din 25 martie 2022, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pe perioada 2010-2024.  Fondurile alocate pentru etapa de anul acesta sunt în suma  totală de 75.400 mii lei, din care pentru zona județelor Suceava – Botoșani sunt alocate un milion de lei, necesară realizării studiilor de fezabilitate pentru înființarea unei unități de creștere a precipitațiilor în Moldova și suma de 436 mii lei  necesară elaborării studiilor de fezabilitate în vederea înființării unui număr de 18 puncte de lansare (8 în Suceava și 10 în Botoșani).

Gogu a precizat că marți a demarat la Suceava etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate  în vederea înființării celor 8 puncte de lansare aferente județului Suceava.

În acest sens, a avut loc o întâlnire de lucru desfășurată împreună cu domnul Prefect al județului Suceava Gheorghe-Alexandru Moldovan, directorul executiv al  Direcției pentru Agricultură Județene Suceava, Elena Claudia Gogu împreună cu dr. ing. Dan Axinte – director de zonă și consilier al Directorului General al Societății Intervenții Active în Atmosfera SA București, membru fondator al proiectantului general al Sistemul National Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, dr. fizician Daniel Florea – director de program al Unității de combatere a căderilor de grindină – Moldova 1 – Iași.

Acțiunile au continuat timp de două zile și au avut în vedere identificarea la nivelul UAT-urilor a suprafețelor de teren care pot fi puse la dispoziție, prin concesionare către MADR, în vederea amplasării celor 8 puncte de lansare.

Grupul de rachete va asigura protecția culturilor agricole de pe 515,6 mii de hectare din cele două județe, a populației, infrastructurii și bunurilor care sunt expuse căderilor masive de grindină. Valoarea investiției va depăși 4 milioane de euro și va crea un număr de 72 noi locuri de muncă la nivelul județului Suceava, prin angajarea personalului care va opera sistemele antigrindină.

Localitățile din județul Suceava pe raza cărora vor fi amplasate punctele de lansare antigrindină sunt: Burla, Șerbăuț, Hânțești, Verești, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni, Comănești. Această primă investitie, acoperă în proporție de aproximativ 85% zona  agricolă  a județului, a precizat directorul Direcției Agricole Suceava.


Intră acum și în grupul de