Intră acum și în grupul de
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, la Fălticeni, că pentru scăderea prețurilor produselor alimentare produse în România una dintre soluții este ca femierii și procesatorii să-și asigure energia necesară și că în acest sens propune ca din fondurile de modernizare să se asigure finanțarea instalațiilor de producere a energiei.
„Pentru a reduce costurile de producție, am discutat cu ministrul Energiei, ca o parte din fondurile de modernizare pe care România le are la dispoziție să fie direcționate către fermieri și către industria alimentară astfel încât într-o perioadă scurtă de timp să le asigurăm independența energetică eliminând, practic, un factor de risc”, a spus Chesnoiu.
„În momentul în care un fermier sau o unitate de procesare își are asigurată energia electrică de care are nevoie atunci, cu siguranță, și costurile de producție scad”, a continuat ministrul.
El a precizat că se pot utiliza acoperișurile fermelor, a unităților de procesare unde să fie montate panouri fotovoltaice, că pot fi instalate pompe de căldură, stații de bio-gaz sau de bio-masă astfel încât să se poată acorda fermierilor români și celor din industria alimentară cât mai multă eficiență.
„Vor fi fonduri la dispoziția fermierilor pentru a face aceste investiții din fondul de modernizare pe care îl avem la dispoziție cu o cotă de co-finanțare așa cum prevede Regulamentul European”, a spus Chesnoiu.
El a recunoscut că necesarul pentru asemenea investiții este uriaș, dar că, din cele 16 miliarde de euro pe care le are România la dispoziție, vrea ca două miliarde de euro să fie duse către agricultură și industria alimentară.
„Acum lucrăm cu Ministerul Energiei la ghidurile de finanțare astfel încât după ce primim acordul Băncii Europene de Investiții să deschidem liniile de finanțare. Măsura va fi implementată prin AFIR astfel încât mecanismele deja implementate acolo să fie utilizate și pentru gestionarea acestor fonduri”, a mai spus Chesnoiu.
Intră acum și în grupul de