Intră acum și în grupul de
În acest week-end, în județul Suceava, vor avea loc mai multe evenimente publice, printre care DEEP IN THE FOREST FESTIVAL (Corlata, 1-2 iulie), SUCEAVA BLUES FESTIVAL (Cetatea de Scaun a Sucevei, 1 – 2 iulie), Zilele Rădăuțiului (1 – 3 iulie).
În acest context, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava din cadrul Agenției Naționale Antidrog, împreună cu voluntarii instruiți în domeniu, vor fi prezenți la aceste evenimente, în mijlocul participanților, cu informaţii, mesaje şi recomandări preventive antidrog de promovare a unui stil de viață sănătos și responsabil.
„Alături de organizatorii festivalurilor, ne dorim cu toții, împreună cu colegii noștri polițiști, jandarmi, pompieri de la situații de urgență, să avem parte de momente agreabile, fără abuzuri sau alte decizii riscante ce ar putea pune în pericol sănătatea sau chiar viața”, a transmis CPECA Suceava.
În vederea conştientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, Agenția Națională Antidrog transmite o serie de recomandări:
1. Poţi profita la maxim de experiența de festival, petrecând în siguranță. Ține cont de cât de mult alcool bei și evită consumul excesiv. Nu consuma droguri și nu uita că aceste substanțe sunt extrem de periculoase!
2. Răcoreşte-te și hidratează-te ! Evită deshidratarea bând multă apă, mai ales dacă bei alcool. Evită insolaţia purtând o pălărie, protecție solară și ochelari de soare și stând în locuri umbrite când poţi.
3. NU abuza ! Nu forța pe nimeni să facă ceva ce nu-și dorește! Nu te lăsa intimidat de insistențele cuiva și nu ceda presiunilor nimănui! Reține că toți cei implicați trebuie să fie cu siguranță și de acord. A spune „poate” sau „cred că da” nu este suficient. Ar trebui să ai libertatea de a decide ce să faci sau să nu faci.
4. Familiarizează-te cu zona festivalului ! Când ajungi pentru prima dată la festival, verifică ce facilităţi sunt în incinta festivalului şi unde sunt acestea poziţionate (și nu doar ce trupe cântă și când). Festivalurile pot fi locuri confuze, așa că este important să știți unde sunt toaletele, primul ajutor, standurile de mâncare, barul, campingul și zonele de relaxare.
5. Protejează-ţi auzul! În timp ce ritmurile zgomotoase și vocile țipătoare fac parte din experiența festivalului, ele îţi afectează și auzul. Dacă nu poţi face față zgomotului puternic, îndepărtează-te temporar de difuzoare.
6. Mergi împreună cu un grup de prieteni de încredere pe care te poţi baza la nevoie. Înţelegeţi-vă cu privire la o oră și un loc de întâlnire în cazul în care vă rătăciți sau doriți să mergeți să vedeți diferite lucruri. Nu te baza întotdeauna pe telefon, deoarece bateria se poate descărca sau rețeaua se poate supraîncărca.
7. Ai grijă la băuturi! Supravegherea băuturii este necesară! Nu împărţi și nu accepta băuturi de la oameni pe care nu îi cunoști sau în care nu ai încredere. Mai bine cumpără și bea propriile băuturi.
8. Nu condu sub influenţa alcoolului sau a drogurilor! Nu accepta să te urci într-o mașină a cărui șofer a consumat astfel de substanțe. Riscul de a comite un accident este mare, iar conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor este o infracţiune.
9. Dacă te simţi rău, apelează 112! Dacă aveți o întrebare despre alcool și alte droguri, sunați la linia telefonică națională pentru alcool și alte droguri TEL-VERDE: 0800.8.700.700.
Intră acum și în grupul de