Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a negat că în mănăstiri pot face cununii doar oamenii cu bani așa cum i-a transmis un enoriaș printr-o întrebare adresată ierarhului.
Enoriașul a cerut lămuriri privind posibilitatea săvârșirii de cununii în mănăstiri pentru că a citit pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei că acestea nu s-ar face, dar că a observat, în zona în care locuiește, o tot mai mare „întrecere” între fiii patronilor care optează pentru a fi cununați în mănăstiri.
„ Sigur că este mai important să fii cununat și să nu trăiești în păcat. Dar nu pot să înțeleg de ce pentru unii oameni cu bani se poate și pentru oamenii de rând nu”, a arătat enoriașul.
IPS Calinic a explicat însă că, întrucât cununia este una dintre cele șapte Sfinte Taine, se poate oficia în mănăstiri, cu condiția ca la săvârșirea Tainei să fie prezent/prezenți și preotul/preoții din parohia căruia/cărora provin mirii pentru că doar ei pot elibera Certificatul de Cununie.
„Desigur, de preferat este ca această Taină să se săvârșească în parohii, numai că, de doi ani încoace, pandemia a dat peste cap programarea nunților, îndeosebi în ceea ce privește rezervarea la restaurant. Ori, în atare situație, a fost nevoie ca și mănăstirile să accepte oficierea cununiilor unor prieteni ai acestora, care le susțin lucrarea misionară, filantropică, edilitară etc. Asta nu înseamnă că în mănăstiri s-au cununat numai copiii „de bani gata”. Nicidecum. Cununiile în mănăstiri se fac doar cu binecuvântarea chiriarhului și fără plata vreunui canon”, a transmis IPS Calinic.
Intră acum și în grupul de