Intră acum și în grupul de
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMDR), filiala Suceava, a anunţat intenţia de a organiza chiar în prima zi a săptămânii o primă acţiune de protest ce se va derula în faţa Prefecturii Suceava. Acţiunea nu va fi una „zgomotosă” aşa cum ar fi de aşteptat din partea unor sindicalişti, protestatarii urmând să transmită prefectului judeţului, Sorin Arcadie Popescu, o moţiune de protest faţă de ceea ce sindicaliştii au numit „discriminarea militarilor”.
Adunarea generală a filialei sucevene a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere a decis hotărât la finele săptămânii trecute că în acest an, ziua de 25 octombrie, când se sărbătoreşte Ziua Armatei, este ziua apărării drepturilor militarilor. Preşedintele SCMDR Suceava, colonelul în rezervă Ion Coca, a declarat că nu a crezut vreodată că miliarii vor ajunge în situaţia să protesteze.
El a explicat în cadul unei conferinţe de presă că membrii sindicatului vor participa, luni dimineaţă, la depunerea de coroane de flori care este anzual programată în aceastî zi, urmând ca apoi să protesteze paşnic, în linişte, în faţa sediului Prefecturii după care vor transmite prefectului Sorin Popescu, o moţiune de protest ce conţine soluţiile sindicatului pentru revenirea la statul de drept, la democraţia constituţională din România.
„Nu vom face scandal”, a spus cu fermitate col.(r) Coca, după care a explicat că miliarii din SCMDR Suceava doresc scuze din partea preşedintelui şi premierului pentru acuzele şi insultele fără precedent aduse în special militarilor în rezervă, restaurarea statutului militarilor în conformitate cu prevederile constituţionale, normele europene şi calitatea României de membru NATO şi UE, abrogarea legii 119/2010 şi a tuturor prevederilor din legea sistemului unic de salarizare referitoare la militari şi restaurarea legilor care au garantat integrarea României în NATO ca legi ocupaţionale distincte pentru miliari, perfecţionarea lor şi respectarea legilor organice care asigură protecţia militarilor şi a familiilor lor.
Moţiunea ruşinii în care au ajuns militarii din România
În moţiunea de protest se cere, printre altele, crearea unui birou exclusiv pentru militari al Avocatului Poporului, conform recomandării Consiliului Europei, desfiinţarea tuturor structurilor folosite ca poliţie politică de actuala putere, depolitizarea imediată a tuturor structurilor militare, restituirea imediată a bunurilor mobile şi imobile de care structurile militare au fost spoliate, reactualizarea centrelor de reconversie profesională pentru militarii disponibilizaţi, sau respectarea calităţii de militar şi a drepturilor decurgând din statutul de militar ale militarilor profesionişti angajaţi pe bază de contract.
SCMDR susţine că, în caz contrar, îşi rezervă dreptul de a apela la popor pentru satisfacerea acestor revendicări declanşând demersurile legale pentru demiterea preşedintelui României şi desfiinţarea Curţii Constituţionale prin referendum.
La rândul său, col.(r) Viorel Mihăescu, care este vicepreşedinte al filialei Suceava a sindicatului a arătat că sindicatul militarilor nu este de acord cu Legea pensiilor, recent aprobată de Parlament, subliniind că pensiile militarilor trebuie reglementate prin lege ocupaţională separată sau să fie prevăzute într-un capitol distinct de cel al pensiilor bugetarilor, aşa cum se procedează în ţările UE.
El a mai spus că aşa zisele „pensii nesimţite ale militarilor sunt în medie de 1400 de lei, cele mai multe, 55, 85 la sută din acestea fiind cuprinse între 39 şi 1000 de lei”. Mihăescu a ţintu să precizeze că peste 5000 de lei au pensie 201 de persoane, din care doar doi militari de carieră, restul provenind din justiţia militară, iar 765 de persoane au pensii cuprinse între 4001 şi 5000 de lei.
În judeţul Suceava, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere are filiale în Suceava şi Rădăuţi, urmând ca în perioada următoare să fie înfiinţate filiale la Câmpulung Molovenesc şi Vatra Dornei. Printre membrii sindicatului se află comandanţi de mari unităţi militare, dar şi comandanţi din Poliţie, SRI şi STS, a mai precizat preşedintele filialei sucevene, Ion Coca.
Intră acum și în grupul de