Intră acum și în grupul de
În perioada 9–12 iulie a.c., Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, manifestare inclusă în calendarul olimpiadelor școlare. Ediția din acest an a fost organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică Cygnus, anunță instituția universitară suceveană.
Cele 29 de proiecte înscrise de elevi au fost grupate pe două categorii de vârstă (gimnaziu și liceu) și patru domenii (științe fundamentale, științe aplicate, robotică și tehnologia informației). Comisia centrală a olimpiadei, care a jurizat proiectele, a fost formată din cadre didactice universitare, cercetători, profesori, specialiști din domeniile vizate.
Sponsorii acestei ediții a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică au fost: Aqua Carpatica, Dorna, Endava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială ,,Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Liceul cu Program Sportiv Suceava.
În cadrul festivității de premiere, care a avut loc marți, 12 iulie, au fost acordate premii pentru 6 categorii de proiecte. Menționăm proiectele care s-au remarcat la această ediție a olimpiadei:
– La secțiunea Robotică – seniori, Premiul I in memoriam Henri Coandă a fost câștigat de Gavriliu Călin Petru și Spulber George Marian, de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, cu proiectul FDP Drone, profesor coordonator Anca Întuneric,
– La secțiunea Științe aplicate – seniori, Premiul I in memoriam Ana Aslan a fost câștigat de Hulubeac Mihai – Alexandru, Grigoraș Antonie – Rareș, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, cu proiectul Dispozitiv protetic de replicare a pășirii naturale cu ajutorul rețelelor neuronale, profesor coordonator Anca Greculeac,
– La secțiunea Științe fundamentale – seniori, Premiul I in memoriam Nicolae Paulescu a fost câștigat de Mereuță Robert, de la Centrul Județean de Excelență Suceava și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, cu proiectul Covid 19. Complicațiile combinării unor medicamente cu Dexametazona, profesor coordonator Cristina Amalia Dumitraș,
– La secțiunea Tehnologia informației – seniori, Premiul I in memoriam Ștefan Odobreja a fost câștigat de Măgirescu Sofia, Floarea Alexandra, Râznic Iustin, de la Colegiul Național Ferdinand I Bacău, cu proiectul MegaWiew, profesor coordonator Anca Întuneric,
– La secțiunea Robotică – juniori, Premiul I in memoriam Aurel Vlaicu a fost câștigat de Mereuță Robert, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, cu proiectul Braț robotic, profesor coordonator Ana Carmen Chirițescu,
– La secțiunea Științe fundamentale – juniori, Premiul I in memoriam Emil Palade a fost câștigat de Sandu Mihnea și Hurdubaia Andrei, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, cu proiectul Zborul, profesor coordonator Dyana Cruceanu.
De asemenea, au fost acordate și premii speciale ale unor universități din Cluj-Napoca, Sibiu și Iași, precum și din partea Forumului Inventatorilor Români, alături de premii care constau în participarea gratuită la Școala de vară de Științe și Tehnologie de la Măgurele, organizată de institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, sub egida proiectului ReCoNnect.
Cele mai bune două lucrări participante la această ediție a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică au fost propuse pentru participare la EUCYS, manifestare organizată de Uniunea Europeană și dedicată elevilor care fac performanță în domeniul științei. Este vorba despre Dispozitiv protetic de replicare a pășirii naturale cu ajutorul rețelelor neuronale (un proiect dedicat persoanelor cu probleme de handicap motor) și MegaWiew (un proiect software și hardware dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere).
„Rezultatele ediției din acest an au arătat că există instituții școlare în România care, chiar în condiții de pandemie, au reușit să facă performanță în cadrul unor activități nonformale, punând în valoare potențialul creativ științific al elevilor. Îi felicităm pentru efortul făcut, pentru rezultatele obținute și îi asigurăm că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava continuă să sprijine astfel de inițiative din școlile românești” a precizat prof. univ. dr. Mihai Dimian, președintele Comisiei centrale de jurizare.
Intră acum și în grupul de