Curtea de Apel Suceava îl menține în arest preventiv pe Cristinel Crețu, fost vicepreședinte al CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

Curtea de Apel Suceava a infirmat, luni, a treia oară, decizia Tribunalului Suceava de plasare în arest la domiciliu a lui Cristinel Crețu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Tribunalul Suceava a dispus în 14 iulie plasarea lui Cristinel Crețu în arest la domiciliu și eliberarea lui din arest, dar Curtea de Apel Suceava a desființat hotărârea.

Minuta instanței:

„În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală rap. la art. 205 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de DNA – Serviciul Teritorial Suceava împotriva încheierii din 14.07.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Suceava – Secţia penală în dosarul nr. 1762/86/2022/a1.4. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi, în rejudecare: Înlătură din încheierea contestată dispoziţia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru o durată de 30 de zile faţă de inculpatul Creţu Silviu Cristinel, dispoziţiile privind respectarea de către acesta, pe durata arestului la domiciliu, a obligaţiilor prev. de art. 221 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, precum şi dispoziţia de punere în libertate a inculpatului. În temeiul art. 348 alin.2 rap. la art.207 alin.4 Cod de procedură penală, menţine starea de arest preventiv a inculpatului Crețu Silviu Cristinel. În baza disp. art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, respinge, ca neîntemeiată, cererea inculpatului Creţu Silviu Cristinel de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate care nu sunt contrare prezentei încheieri. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat din prezenta cale de atac rămân în sarcina acestuia. Definitivă”.

Cristinel Crețu a fost arestat de la începutul lunii aprilie și a fost trimis în judecată de DNA Cluj pentru luare de mită și trafic de influență.

Procurorii anticorupție din Cluj arată în rechizitoriu că în cursul lunii decembrie 2020, Cristinel Crețu, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente.

Anchetatorii susțin că aceste demersuri ar fi avut loc în contextul unor neînțelegeri între autoritatea județeană Suceava beneficiară a proiectului și asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.

Procurorii DNA Cluj mai arată că într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, Crețu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte. Ulterior, la data de 29 martie 2022, Crețu ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.


Intră acum și în grupul de