Intră acum și în grupul de
Directorul executiv al DSP Suceava, Ioana Olivia Vlad, a prezentat, vineri, în cadrul Colegiului Prefectural Suceava un material legat de măsurile pentru pregătirea unei reacutizări a situației epidemiologice cauzată de noi variante ale SARS-CoV-2, dar a menționat că de acum lupta cu acest virus depinde de măsurile pe care și le ia fiecare.
Din analiza datelor centralizate de DSP Suceava, se constată o creştere accentuată a numărului cazurilor de îmbolnaviri COVID-19, respectiv 1600 cazuri în perioada 1-26 iulie, în timp ce suma numărului de îmbolnăviri din lunile aprilie, mai şi iunie a.c. împreună, fiind 999 de cazuri(aprilie 486, mai-301, iunie 212).
În luna iulie s-au efectuat 15.561 de teste dintre care 1.607 au fost pozitive, iar 279 de pacienți au necesitat internarea.
„În acest val 6 al pandemiei de Covid-19, care şi-a făcut simţită prezența şi în județul Suceava, subvarianta BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. El afectează aceleași categorii de persoane vulnerabile şi are un tablou clinic asemănător. Este cunoscut faptul că vom coexista cu acest virus de acum încolo și vom trece prin valuri de infectări, dar sperăm că acestea vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra cetăţenilor. Lupta cu virusul ţine de acum de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare. Este necesar să adoptăm cât mai mult comportamente care ne protejează la nivel individual, pentru că la nivel colectiv profesioniştii în sănătate ştiu ce au de făcut”, a arătat Vlad.
Ea a menționat că D.S.P. Suceava a solicitat unităţilor sanitare din judeţ activarea Planurilor de Reziliență, prin urmare creşterea numărului de paturi Covid-19, astfel încâtîn prezent, în judeţul Suceava, sunt alocate Covid-19 un numărde 192 de paturi din care 33 pentru copii.
Totodată prin asumarea Planului de rezilienţă al spitalului faţă de recrudescenţa COVID-19, conducerea spitalelor trebuie să efectueze demersurile legale pentru asigurarea personalului medical, a necesarului de materiale sanitare, a materialelor de protecţie, a echipamentelor şi medicamentelor pentru îndeplinirea cerinţelor planului.
DSP Suceava mai arată că spitalele de boli infecţioase şi pneumologie de nivel I, repectiv Spitalul Judeţean Suceava va fi primul care va creşte numărul paturilor alocate pentru asistenţa medicală a pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID-19, iar spitalele de nivel III (respectiv celelalte spitale Covid din judeţ) vor creşte etapizat numărul paturilor alocate pentru asistenţa medicală a pacienţilor cu forme medii Covid-19, cu factoride risc .
Mai mult, Ioana Olivia Vlasd a subliniat că în procesul de avizare a creşterii numărului paturilor alocate pentru asistenţa medicală a pacienţilor, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, DSP Suceava urmărește o afectare cât mai redusă a îngrijirii medicale acordate pacieţilor cu altă patologie decât Covid-19.
„Desigur că, pentru asigurarea asistenței medicale atât a pacienților Covid-19 cât şi Non Covid este necesară colaborarea între medicii de familie, centrele de evaluare şi unităţile sanitare cu paturi din judeţ. Este foarte importantă implicarea medicilor de familie în traseul pacientului diagnosticat cu infecţia Covid-19, dorindu-se diagnosticarea şi tratarea acestora în unități sanitare prespitaliceşti. Implicarea activă a medicilor de familie în gestionarea cazurilor Covid duce la decongestionarea spitalelor şi la crearea condițiilor optime pentru asigurarea tratării în unităţile spitaliceşti a patologiei nonCovid-19”, a mai arătat directorul DSP Suceava.
În același document, Ioana Olivia Vlad spune că în ceea ce privește activitatea de vaccinare împotriva Covid-19, acesta asigură o trecere mai ușoară prin boală în cazul îmbolnavirii cu Covid-19 și că se poate efectua în cabinetele medicilor de familie vaccinatori.
Intră acum și în grupul de