Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că o problemă spinoasă în prezent este cea legată de Ordonanța de Guvern nr.16 privind taxele și impozitele locale pentru 2023 arătând că el a prezentat poziția Asociației Municipiilor din România în cadrul consultărilor de la Guvern când a solicitat prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2024, dar că nu s-a ținut cont de această solicitare a primarilor de municipii.
„Nu s-a ținut cont de acest lucru. Ne obligă ca de la 1 ianuarie 2023 să avem taxe și impozite locale noi. Mai mult, aceste noi taxe trebuie aprobate până în 15 septembrie”, a spus primarul.
El a menționat că în prezent există în acest domeniu un conflict de aplicare a legii în timp și de aplicare a legii cu Guvernul.
„AMR va avea un comitet director în perioada următoare să vedem pe ce cale se merge”, a declarat Ion Lungu care a menționat că a văzut că mai multe orașe din țară au afișat în dezbatere publică noile taxe.
El a subliniat că marea problemă este la persoanele juridice la noua modalitate de stabilire a taxelor și impozitelor locale.
Lungu a arătat că pe noua legislație se merge pe grila notarilor publici și că este o întreagă discuție, motiv pentru care municipalitatea a cerut firmelor informații legate de respectivele proprietăți.
„Niciodată nu am fost adeptul creșterii taxelor și impozitelor locale. În ultimii 10 ani nu au crescut taxele și impozitele locale. Încercăm și de această dată soluții. Dacă la mijloacele de transport și terenuri să zicem că am putea să rămânem doar cu indexarea la rata inflației, la clădiri, atât persoane fizice cât și juridice, la cele rezidențiale și nerezidențiale vor fi creșteri”, a spus primarul.
El a explicat că sunt coeficienți minimi prevăzuți de lege, de minim 1 la sută la clădirile rezidențiale și de minim 0,5 la sută la cele nerezidențiale, 0,5 la sută, dar nu mai mici ca cele care sunt în vigoare.
Primarul a mai arătat că având în vedere că la Suceava timp de zece ani nu s-au majorat taxele și impozitele locale, fiind unele dintre cele mai mici din țară, această aliniere la pragul minim va trebui făcută obligatoriu.
„Vor fi creșteri la taxele și impozitele locale în special la clădirile nerezidențiale, la persoane juridice, dar și la persoane fizice mai ales că acum se merge pe altă structură. Vechimea clădirilor, perioada 1971-2015, zona în care se află. Vor fi și cu 20, 40, 60 și 80 la sută din simulările pe care le-am făcut. Vor fi creșteri. Noi, ca Primărie trebuie să aplicăm legea. Nu avem altă soluție”, a spus Ion Lungu
Intră acum și în grupul de