Intră acum și în grupul de
Chiar dacă mai sunt două săptămâni până la data limită de execuţie, constructorii care s-au ocupat de refacerea podului din comuna suceveană Dorneşti de pe DN 17 A Siret-Rădăuţi, au reuşit să-l finalizeze mai repede şi să-l redeschidă, joi dimineaţă, traficului rutier.
În prezenţa primarului localităţii, Gheorghe Luţa, prima maşină a trecut peste podul Dorneşti, lung de aproximativ 500 de metri, joi la ora 10:00, când constructorii, împreună cu autoritatea rutieră, au decis ridicarea interdicţiei de trecere peste el şi anularea rutei ocolitoare utilizată de şoferi până acum.
Unul dintre reprezentanţii SCCF Iaşi, societatea care s-a ocupat de lucrări, Alexandru Brănici, a declarat că “intervenţia nu au fost deloc uşoară, dar am reuşit să ne mobilizăm şi să redăm în folosinţă podul cu două săptămâni mai repede decât termenul stabilit ştiind importanţa obiectivului în zonă. Mai sunt câteva lucrări de efectuat, dar ele se pot derula în paralel cu circulaţia maşinilor”.
În momentul de faţă, nu mai există nici o restricţie de tonaj (pe podul de pontoane având voie să treacă doar maşinile de până la 30 de tone), dar pe timpul zilei cât se mai lucrează la trotuare va exista o limită de viteză de 30 km/h.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit joi MApN pentru că în perioada cât acest pod a fost în lucrări de reparaţii, circulaţia s-a desfăşurat pe un pod de pontoane deservit de miliari. „Ne-a fost de mare folos în această perioadă acest pod de pontoane, traficul mediu zilnic fiind de patru mii de maşini pe zi”, a spus Flutur.
Totodată, el a mulţumit şi preşedintelui României, Traian Băsescu, care a impulsionat lucrările de reparare care s-au desfăşurat într-un timp neaşteptat de scurt. „Este bine că s-au finalizat lucrările înainte de venirea iernii întrucât constructorii şi militarii nu au fost nevoiţi să lucreze pe frig”, a ţinut să sublinieze şeful administraţiei judeţene sucevene.
Lucrările efectuate până acum la podul ce face legătura cu Ucraina se ridică la aproximativ 125 de miliarde de lei vechi, dar pentru siguranţa construcţiei mai sunt necesare lucrări pentru pragul de fund care depăşesc suma de 100 de miliarde.
Podul care asigură legătura rutieră a judeţului Suceava cu Ucraina a suferit mari pagube în timpul inundaţiilor de la finele lunii iunie a acestui an, când o bună bucată din el s-a prăbuşit, după ce unul dintre pilonii de susţinere a acestuia a fost pur şi simplu luat de ape.
Până acum, circulaţia autovehiculelor peste râul Suceava a fost asigurată în zonă prin ridicarea în avalul apei a unui pod de pontoane care de joi dimineaţă a ieşit din funcţiune.
Intră acum și în grupul de