Intră acum și în grupul de
Pompierii suceveni au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru îndepărtarea efectelor furtunii.
Astfel, potrivit sergent major Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase prognozate s-au produs mai multe situații care au necesitat intervenția pompierilor militari.
Pe timpul nopții s-a intervenit în municipiul Suceava pentru degajarea de arbori căzuți pe două autoturisme, în municipiul Rădăuți pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil, în Vatra Dornei pe str.Podu Verde și strada Popeni s-a acționat pentru degajarea arbori căzuți pe carosabil, la fel și în comunle Ilișești și Vicovu de Jos.
În orașul Vicovu de Sus s-a acționat pentru degajarea unor stâlpi căzuți pe carosabil, iar la Bivolărie și în Horodnic de Sus pentru degajarea de arbori căzuți pe carosabil.
În comuna Bilca pompierii militari au acționat după ce un acoperiș al unei case de locuit a fost luat de vânt.
ISU Suceava reamintește cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:
𝑅𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎̆ 𝑢𝑟𝑚𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑢𝑙𝑖 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑧𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑖𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑜 𝑓𝑢𝑟𝑡𝑢𝑛𝑎̆:
– Întrerupe orice activitate în aer liber;
– Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior;
– Închide bine ferestrele şi uşile;
– Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit);
– Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare;
– Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
𝑰̂𝒏 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊:
* Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
* Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
* Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
* Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
* Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
* Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
* Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.
Intră acum și în grupul de