Intră acum și în grupul de
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, pe perioada întregii săptămâni polițiștii desfășoară acțiuni la nivel județean, fiind implicați zilnic peste 100 de agenți și ofițeri din structurile rutiere și de ordine publică.
Astfel, polițiștii rutieri organizează activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile sunt organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație.
Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere, arată Poliția Județeană Suceava.
Doar în perioada 02 – 04.09.2022 au fost constatate în cadrul acțiunilor tip blitz peste 10 infracțiuni la regimul rutier.
Totodată, au fost aplicate 431 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier în valoare de 236.995 lei, au fost reținute 53 de permise de conducere și au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare.
Poliția Suceava subliniază că de cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie. Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie, atenționează Poliția Județeană Suceava.
Intră acum și în grupul de