Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a dat dreptate unei credincioase care s-a arătat intrigată de faptul că se cere taxă de intrare în mănăstiri din arhiepiscopie, dar a explicat că realitatea este crudă și că e nevoie de fonduri pentru a achita utilitățile sau personalul de pază sau cel care se ocupă de curățenie.
Credincioasa i-a transmis ierarhului să nu uite să plătească taxa de fiecare dată când este invitat sau vizitează o mănăstire care cere taxa de intrare.
„Căci nu-i așa, Domnul Iisus a zis: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați, dar mai întâi-5lei!”, a arătat credincioasa care a menționat că oamenii ar trebui educați să ajute sfintele mânăstiri, din puținul sau multul lor, să înțeleagă că atunci când dăruiesc la biserică, precum femeia din Evanghelie la templu, Dumnezeu nu trece cu vederea fapta lor cea bună.
„Dar să condiționezi intrarea în sfântul locaș, în casa Lui Dumnezeu, sfințită cu Însuși Harul Lui, despre care a zis „În dar ați luat, în dar să dați”, să condiționezi sfințeniile și poate chiar mântuirea unor persoane prin interzicerea accesului în lipsa remunerării? Credeam că Dumnezeu v-a lăsat în grijă Biserica Sa, ca să o împărțiți oamenilor prin Sfintele Taine, nu ca să o condiționați de câțiva lei la intrare”, a transmis credincioasa.
În răspuns, IPS Calinic spune că aceasta are dreptate în tot ceea ce spune, doar că realitatea este mult mai crudă cu noi.
„Dacă nu plătești lumina, îți taie curentul; dacă nu plătești gazul, este întreruptă furnizarea. Dacă nu plătești omul de serviciu, nu-ți face curat în biserică; dacă nu plătești paznicul, riști să te trezești cu icoanele de patrimoniu vândute prin țări străine. Sunt convins că dacă ați fi implicată într-o astfel de lucrare ați gândi altfel. Închei prin a vă asigura că, așa cum am cunoscut eu rânduiala mănăstirilor, persoanele care merg doar să se închine nu sunt obligate să cumpere bilete”, a mai arătat ierarhul.
Intră acum și în grupul de