Intră acum și în grupul de
Șefii Poliției Naționale din Ucraina și România s-au întâlnit la Cernăuți și au discutat problema extinderii cooperării transfrontaliere, anunță Poliția Națională a Ucrainei.
Potrivit sursei citate, la Cernăuți a avut loc ședința de lucru a șefului poliției naționale a Ucrainei Ігор Klymenko și inspectoratului general al poliției României, Benone-Marian Matei.
În cadrul evenimentului, părțile au discutat despre interacțiunea în domeniile securității migrației, anti-criminalității, traficului de arme și infracțiunilor orientate economic.
Astfel, la întâlnire au participat șefii unităților structurale ale Poliției Naționale a Ucrainei, respectiv șeful Departamentului de Furnizare Organizațională și Analitică și Răspuns Operațional, Alexey Sergeev, șeful Secției de Investigații Strategice, Andrei Rubel, șeful KORD Nikolai Putiy, șeful adjunct al Departamentului de Poliție Internațională Cooperarea, Volodymyr Sherstnyov, precum și șeful Poliției Regionale Cernăuți Ruslan Dudareț.
Din delegația Poliției Române au mai făcut parte șeful Unității Speciale, chestorul de poliție Alexandru Scurtu și șeful adjunct al Departamentului pentru Operațiuni Speciale, comisarul șef de poliție Ovidiu-Ciprian Antohe.
Șeful Poliției Ucrainei, Igor Klymenko, le-a mulțumit colegilor români pentru susținerea Ucrainei în timp de război și pentru primirea cetățenilor ucraineni, care, fugind de rachetele inamice, au găsit un avantaj sigur în România. Șeful Poliției Naționale a Ucrainei a prezentat părții române caracteristicile muncii polițiștilor ucraineni în regimul juridic al legii marțiale și noile funcții extinse.
„Începând cu 24 februarie, polițiștii au primit aproape 6 milioane de apeluri. Am organizat activitatea unităților de gardă și a serviciilor de dispecerat în așa fel încât să răspundem cu promptitudine la mesajele cetățenilor chiar și în condiții de bombardament. Ofițerii de poliție au asigurat escorta pentru zborurile de evacuare, inclusiv elevi din diferite tipuri de instituții specializate pentru copii. Le sunt recunoscător colegilor mei români pentru că au primit 249 de copii. Este important pentru noi ca cetățenii noștri, care stau temporar în țara dumneavoastră, să fie protejați de orice posibile încălcări ilegale”, a spus Igor Klymenko.
Șeful Poliției Naționale a Ucrainei a mai declarat că oamenii legii ucraineni au acum o experiență fără precedent în documentarea crimelor de război și că, în plus, anchetatorii poliției au trecut prin instruiri specializate în Polonia.
„Până astăzi, polițiștii au deschis peste 44.000 de urmăriri penale în acest sens. Cel mai adesea sunt vizate încălcări ale legilor și regulilor războiului. În urma invaziei ruse, au murit peste 6.700 de civili, inclusiv 433 de copii. Peste 2.500 de cadavre rămân neidentificate. În munca noastră, folosim mai multe laboratoare mobile de ADN. Cu ajutorul lor, putem determina identitatea decedatului într-o oră și jumătate”, a spus Igor Klymenko.
Mai mult, șeful Poliției Naționale a Ucrainei a mai subliniat că, în ciuda sarcinilor suplimentare legate de război, polițiștii ucraineni continuă să lupte împotriva inamicului intern – criminalitatea și că oamenii legii acordă o atenție deosebită luptei împotriva crimei organizate, traficului ilegal de arme și contrabandei.
Inspectorul general al Poliției Române, Benone-Marian Matei, a mulțumit polițiștilor ucraineni, care, prin munca lor eficientă, nu permit criminalității să profite de situația din țară și să răspândească activitatea infracțională în țările UE.
„Vreau să vă asigur că sprijinul nostru va fi total, indiferent de circumstanțe. Vom răspunde activ nevoilor colegilor ucraineni, așa că vom încerca să folosim toate oportunitățile pentru aceasta. Este important pentru noi să răspundem la astfel de solicitări în timp util, astfel încât cooperarea să se bazeze pe înțelegere. De asemenea, este important să știm unde ne putem îndrepta resursele. Suntem siguri că vom coopera cu dumneavoastră într-un mod mai substanțial”, a spus șeful Poliției Române.
În cadrul întâlnirii de lucru, părțile au convenit asupra extinderii cooperării transfrontaliere, schimbului prompt de informații și au discutat măsuri prioritare pentru un răspuns mai rapid la toate provocările, mai arată sursa citată.
De menționat este că șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klymenko, a predat, în prezența delegației Poliției Române, polițiștilor din regiunea Cernăuți cheile pentru 18 mașini de poliție.
Intră acum și în grupul de