Intră acum și în grupul de
Pregătirile pentru debutul proiectului „Crăciun în Bucovina” sunt în „linie dreaptă”, a declarat vineri preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la Gura Humorului, unde împreună cu primarul Marius Ursaciuc, a inaugurat, traseul mocăniţei care va circula în acest oraş în perioada sărbătorilor de iarnă.
Şeful deliberativului judeţean a invitat vineri presa la o conferinţă de presă în aer liber, în zona centrală a oraşului Gura Humorului, pe malul pârâului Humor, de unde încep amenajările pentru acţiunile ce se vor desfăşura aici în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina”, finanţat prin POR cu 250.000 de euro.
Imediat după podul rutier peste pârâul Humor, a fost amplasată o poartă de unde se ajunge la o locomotivă de mocăniţă cu un singur vagon, acoperit, şi care va funcţiona pe perioada sărbătorilor de iarnă ca bar, aici urmând să fie comercializat vin fiert sau ceai fierbinte. Tot în această zonă se lucrează la construcţia unei scene unde vor evolua formaţii artistice de colindători şi urători.
La 30 de metri în aval, după ce se trece pe sub calea ferată normală, printr-un pasaj pietonal, a fost construit, din lemn, un peron de unde se poate urca în mocăniţă, care are ca traseul valea Humorului după care intră în Parcul dendrologic Ariniş. Pe marginea traseului au fost instalate 112 panouri pictate de elevi suceveni, în tehnica graffiti, cu teme de Crăciun.
Preşedintele CJ Suceava a spus că pregătirile pentru debutul proiectului „Crăciun în Bucovina” sunt în „linie dreaptă” şi a subliniat că întregul proiect are ca scop principal promovarea Bucovinei, a tradiţiilor, obiceiurilor, gastronomiei şi turismului din zonă.
El a invitat presa în mocăniţă pentru a parcurge împreună acest traseu şi a explicat că pe această vale, a circulat o mocăniţă care transporta buşteni.
Podurile care traversează pârâul Humor, dar şi puntea pietonală peste râul Moldova din parcul Ariniş spre pârtia de schi, au fost decorate cu lumini, dar şi traseul străbătut de mocăniţă.
Prima staţie a mocăniţei, este în parcul Ariniş, în dreptul unei alte scene, pe care se amplasează un mini-sat bucovinean şi unde vor fi prezentate diverse spectacole folclorice, dar şi datini şi obiceiuri de iarnă din Bucovina.
În aceeaşi zonă, turiştii vor putea degusta produse tradiţionale din Bucovina, atât mâncăruri de post cât şi alte preparate. O altă staţie a mocăniţei este în dreptul punţii pietonale de peste râul Moldova care duce la pârtia de schi din oraş.
Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că speră ca numărului turiştilor care vor veni în zonă, atât la Gura Humorului cât şi la Câmpulung Moldovenes şi Vatra Dornei să fie mare, el precizând că în Gura Humorului, Voroneţ şi Mănăstirea Humorului nu mai sunt locuri de revelion în unităţile de cazare omologate, iar pentru Crăciun a constatat că mai erau şapte camere disponibile.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că programul „Crăciun în Bucovina” va începe duminică, în Suceava, la Muzeul Satului Bucovinean, cu un spectacol special pentru copii, de Sf. Nicolae, după care, în centrul municipiului, Ansamblul Ciprian Porumbescu va susţine un concert de colinde şi va fi inaugurat Bradul de Crăciun.
În aceeaşi seară, la Gura Humorului, va fi inaugurat Bradul de Crăciun, iar mocăniţa va fi pusă în funcţiune oficial. Flutur a menţionat că tot la Gura Humorului, în 11 decembrie, vor fi organizate mai multe evenimente, fiind invitaţi să participe mai mulţi ambasadori acreditaţi la Bucureşti. „Vor vedea obiceiurile de iarnă la ele acasă”, a spus Flutur.
Până în 7 ianuarie, în toate zonele din judeţul Suceava vor fi organizate numeroase spectacole, iar turiştii vor putea vedea, în gospodăriile oamenilor cum se organizează şezători, cum se prepară porcul de Crăciun, sau cum repetă grupurile de colindători şi urători. „Să vină musafirii la casele oamenilor, pe uliţele satului, la gospodari acasă”, a spus Flutur.
În prima seară de Crăciun, la Gura Humorului vor fi concerte, se va putea schia, dar în acelaşi timp, cei care doresc, vor putea să şi înoate în piscina acoperită din complexul Ariniş. „Avem multe puncte în judeţ cu evenimente deosebite”, a spus preşedintele CJ Suceava care a invitat turiştii să vină în Bucovina pentru a-şi petrece sărbătorile.
Intră acum și în grupul de