Intră acum și în grupul de
Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dănuț Corneanu, a atenționat, sâmbătă, privind apariția unui nou caz de rabie la câine, de această dată în localitatea Grămești, menționând că populația trebuie să conștientizeze gravitatea bolii.
Corneanu a spus că au fost diagnosticate până în prezent trei cazuri de rabie în orașul Siret, respectiv în 14 noiembrie, câine canne corso – femelă de 12 ani, în 16 noiembrie un ciobănesc german de doi ani și al treilea caz un labrador de 5 ani, femelă, iar în data de 25 noiembrie, la ora 17:00 s-a confirmat diagnosticul pentru un câine de rasă comună în vârstă de patru luni din Grămești.
„În toate cazurile, au fost semnalate vulpi în aproprierea curților acestor proprietari”, a menționat dr. Corneanu.
În aceste condiții DSVSA Suceava precizează că rabia, sau turbarea, după cum este cunoscută, este una dintre cele mai comune afecțiuni ale câinilor, pisicilor și altor specii receptive (bovine, ovine, caprine, cabaline) , și totodată, una dintre cele mai periculoase boli, fiind o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni.
DSVSA Suceava subliniază că boala este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero.
Potrivit sursei citate, principalul purtător al acestui virus este vulpea, iar transmiterea rabiei se face prin mușcătura de vulpe/câine infectat, spre un câine/animal sănătos, sau printr-o rană deschisă care este expusă la salivă unui animal infectat, de exemplu prin lins.
Odată ce apare mușcătura, virusul rabiei se infiltrează în celulele mușchilor, unde se reproduce, iar ulterior, se răspândește către nervii periferici ai animalului gazdă, ajungând în final la creier.
Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi.
Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor, câini/pisici tinere, iar ulterior, prin repetiții anuale.
„Fiind singură metodă de a ține sub control evoluția și transmiterea bolii, vaccinul antirabic este util și pentru siguranța umană deoarece, după cum s-a menționat anterior, rabia este o boală transmisibilă de la animal la om”, se menționează în comunicat.
Dr. Corneanu a arătat că măsurile dispuse în cele două ședințe ale Centrului Local de Combatere a Bolilor din 17 și 25 noiembrie au fost transmise în județ către toți medicii veterinari, precum și tuturor Unităților Locale de Sprijin constituite la nivelul localităților sub coordonarea primarilor.
„Toți cetățenii trebuie să fie informați și să conștientizeze aspectele privind gravitatea bolii precum și obligația de a anunța medicului veterinar din comună orice comportament anormal al animalelor deținute în gospodărie, în special câini și pisici, precum și orice caz de mortalitate intervenit la animalele deținute în gospodărie”, se mai menționează în comunicat.
Dr. Corneanu a precizat că un număr de 95 de medici veterinari din rețeaua județului Suceava au comunicat către D.S.V.S.A. Suceava intenția de a se vaccina antirabic, în acest sens fiind notificată Direcția de Sănătate Publică Suceava în vederea stabilirii centrelor de vaccinare.
„Recomandăm ca personalul care deservește adăposturile de câini fără stăpân, sau cele care în gospodării dețin un număr mai mare de câini sau pisici să solicite, de asemenea, la Direcția de Sănătate Publică Suceava, vaccinarea antirabică”, se mai arată în comunicat.
Intră acum și în grupul de