Intră acum și în grupul de
În această minivacanță, în medie, peste 80 de polițiști rutieri sau avizați să desfășoare activități de poliție rutieră au acționat zilnic pe drumurile publice, în special în interiorul localităților și în zona unităților de alimentație publică pentru prevenirea evenimentelor rutiere și identificarea celor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, a anunțat, duminică, Poliția Județeană Suceava.
Potrivit sursei citate, în cadrul acțiunilor au fost utilizate și aparatele Druger DrugTest 5000 intrate recent în dotarea polițiștilor, fiind efectuate testări pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.
În urma acțiunii desfășurate nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave, fiind asigurat cadrul de normalitate și legalitate a circulației rutiere. În plus, în zonele în care s-au înregistratfenomene meteo periculoase (zăpadă, ceață, poleu), polițiștii au acționat pentru monitorizarea segmentelor de drum în vederea prevenirii accidentelor rutiere.
Totodată, în cadrul acțiunilor au fost testați cu aparatele etilotest și drugtest peste 500 de conducători auto și au fost identificați mai mulți șoferi care s-au urcat băuți la volan, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale și dispunându-se suspendarea dreptului de a conduce.
Polițiștii atrag atenția și cu privire la faptul că în această perioada a anului îşi face tot mai frecvent apariţia ceaţa.
Acest fenomen impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlaltor categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.
De aceea, polițiștii recomandă șoferilor să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevra în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător. Pe timp de ceaţă, mai ales pe drumurile din zone deluroase sau montane, diferenţele de temperatură cauzate de parcurgerea traseului la altitudini mai mari sau mai mici, provoacă aburirea oglinzilor laterale.
Politiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.
Obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când pe drum apare o situaţie de pericol. Regula este valabilă pentru toate categoriile de drumuri. Se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră, pe timp de ceaţă, este depăşirea.
De asemenea, în cazul unei defecţiuni, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa maxima autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public. Recomandam si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata.
Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii, trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă, sunt mai puţin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.
Totodată, având în vedere specificitatea anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de ninsoare sau carosabil umed. De asemenea, există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia și temperaturile reduse, dar şi posibilitatea unor precipitaţii sub formă de ninsoare.
În acest sens poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului.
Intră acum și în grupul de