Intră acum și în grupul de
În momentul de faţă, în judeţul Suceava, nu există niciun focar de boală la animale, a informat şeful Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru.
„Cu excepţia celor două cazuri de trichineloză, la mistreţ şi la cal, care sunt rezolvabile, nu avem focare de boli la animale, şi sper să nu apară vreun focar de rabie. Acum 5 ani, aveam o hartă ce era toată roşie. Avem speranţă că la sfârşitul anului să fie verde. Autoritatea naţională ne-a sprijinit şi am decontat toţi banii la oamenii a căror animale purtătoare de boli a trebuit să le sacrificăm”, a declarat Petrea Dulgheru.
Acesta a precizat că anul trecut au fost sacrificaţi peste 100 de cai şi peste 30 de bovine, proprietarii primind contravaloarea animalelor la valoarea pieţei. Şeful DSVSA Suceava spune că în momentul de faţă, dacă ar apărea vreun caz de boală, în 10 zile animalul va fi sacrificat, iar în 30 de zile proprietarul primeşte contravaloarea acestuia.
„Într-un an de zile, Suceava a rămas un judeţ curat. Este foarte important să fii un judeţ liber de leucoză, glucelorză, antrax, anemie, gripă aviară, pestă porcină, pseudopestă, rabie. Astăzi, suntem printre puţinele judeţe din ţară unde nu sunt epizootii”, a menţionat Petrea Dulgheru, subliniind că veterinarilor nu le-a fost uşor să convingă proprietarii să renunţe la animalele bolnave, unii fiind chiar ataşaţi de aceste animale.
Acesta a dat exemplu un caz de la Siminicea, unde o bovină avea rabie, iar veterinarii „erau aşteptaţi cu topoarele la poartă”. „S-a stat la pândă şi s-a reuşit să se prindă vaca pe păşune. S-a mers cu ea direct la abator şi oamenii nu au mai avut ce face. Au primit banii pe ea”, a spus şeful DSVSA Suceava.
Intră acum și în grupul de