Intră acum și în grupul de
Dacă în majoritatea comunelor sucevene sistemele de alarmare nu pot fi auzite pe toată suprafaţa acestora, în altele nu există nici o sirenă, a informat col. Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. Prost stăm şi la capitolul adăposturi pentru protecţie civilă, în caz de atacuri, mai puţin de 45.000 de locuitori pot fi adăpostiţi, în condiţiile în care judeţul are peste 700.000 locuitori.
„Planurile de evacuare în situaţii de urgenţă au fost întocmite la nivelul localităţilor, instituţiilor publice şi operatorilor economici începând cu anul 2006 având la bază legislaţia în domeniu. Viabilitatea acestor planuri a fost verificată în teren, prin exerciţiile executate cu ocazia controalelor de la localităţi, unităţi şcolare, obiective economice, ş.a. Alarmarea populaţiei judeţului Suceava despre pericolul atacului din aer sau al producerii unor dezastre se realizează cu 19 sirene electrice de 3,5 Kw, 120 sirene electrice de 5,5 Kw şi 9 sirene electronice. Menţionăm că la nivelul municipiilor şi oraşelor, zona de acoperire, din punct de vedere al audibilităţii, este de aproximativ 60%, în schimb la nivelul localităţilor rurale nivelul audibilităţii este de 31% – din 98 de comune, iar 36 nu au în dotare sirene electrice sau electronice” a precizat col. Burlui.
Cât priveşte capitolul adăpostire şi asanare pirotehnică, şeful ISU „Bucovina” a precizat că, „la nivelul judeţului Suceava există 7 punte de comandă dintr-un total de 17 ca necesar şi 957 adăposturi publice de protecţie civilă, cu o capacitate de 44.981 locuri”.
În anul 2010 au fost executate 67 de misiuni pirotehnice, fiind ridicate 31 de proiectile artilerie, 3 bombe de aruncător, 1 bombă de aviaţie, 35 grenade de mână ofensive şi defensive, 2 lovituri antitanc, 317 cartuşe de infanterie, 2 mine antitanc şi 1 focos.
Intră acum și în grupul de