Intră acum și în grupul de
Monitorizarea calității aerului în cele patru stații fixe din județul Suceava s-a făcut în ultimul an cu întreruperi din cauza nefuncționării în parametrii ceruți a echipamentelor care nu au mai fost reparate din decembrie 2021.
Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava prezentat miercuri în Colegiul Prefectural Suceava, începând din luna decembrie 2021, stațiile Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) nu au mai beneficiat de servicii de revizie tehnică, reparații, întreținere preventivă și furnizare de consumabile și materiale de referință, activități care s-au realizat, cu unele întreruperi, în perioada septembrie 2015- decembrie 2021, în baza celor patru contracte subsecvente.
Potrivit sursei citate, în consecință, problemele survenite pe parcursul anului 2022 (defecțiuni, lipsă lucrări de mentenanță periodică, lipsă de consumabile, piese de schimb, butelii de gaze etc.) au putut fi remediate doar în foarte mică măsură, având în vedere alocările bugetare extrem de limitate din anul 2022, pentru servicii și materiale cu caracter funcțional de doar 35.410 de lei, comparativ cu costurile ridicate ale serviciilor, consumabilelor, pieselor de schimb necesare.
Ca urmare, stația SV2 a fost oprită complet încă de la jumătatea lunii august 2022 în condițiile în care instalația de climatizare defectă ar fi trebuit înlocuită complet, dar APM Suceava nu a avut fondurile necesare, fiind nefuncționale inclusiv o serie de alte echipamente, atât din stația SV2 cât și din celelalte trei stații din județ.
„Acest lucru a dus la capturi de date orare/zilnice insuficiente în raport cu obiectivul de calitate a datelor pentru măsurări fixe”, se arată în raport.
De menționat că în județul Suceava sunt patru stații ale Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, și anume: SV1 de fond urban, în municipiul Suceava, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, SV2 de tip industrial în municipiul Suceava, la Grădiniţa nr. 12 din cartierul Cuza Vodă, SV3 de tip trafic în oraşul Siret, str. Alexandru cel Bun , pe drumul E85, spre Vama Siret și EM3 de fond regional, în comuna Poiana Stampei, una din cele 3 stații din România care fac parte din Programul European de Monitorizare şi Evaluare a Calităţii Aerului (EMEP), din cadrul Convenţiei privind poluarea transfrontalieră a aerului pe distanţe lungi.
Intră acum și în grupul de