Intră acum și în grupul de
Medicul oncolog sucevean acuzat de procurorii Parchetului Tribunalului Suceava de luare de mită a fost eliberat din arest de Curtea de Apel Suceava care a decis luarea unei alte măsuri preventive, respectiv cea de plasare în arest la domiciliu.
Decizia este definitivă.
Potrivit decizie Curții de Apel Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; b) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată; c) să nu comunice, direct sau indirect, cu următoarele persoane: – martorele denunţătoare P.A.M. şi P.M.; – suspectul N.E.; – pacienţii care se aflau în supravegherea medicală a inculpatei, în calitate de medic oncolog, şi aparţinătorii acestora; d) să nu exercite profesia de medic în exercitarea căreia a săvârşit fapta.
Medicul oncolog Anca Dumitrovici Ababneh a fost arestată vineri de Tribunalul Suceava după ce în noaptea de joi spre vineri a fost reținută după percheziții făcute de DGA Suceava.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, în data de 19 ianuarie 2023, echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul secției de oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și au efectuat percheziţii în incinta acestei secții, precum și la domiciliul unei persoane fizice.
La aceeași dată, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reținerea pentru 24 de ore a unei suspecte, față de care la data de 20.01.2023 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.
Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada aprilie 2022-19.01.2023, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit. În sarcina inculpatei s-au reținut 64 de acte materiale ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022.
Sindicatul Medicilor din Spitalul Județean de Urgență Suceava a transmis printr-un comunicat de presă că blamează condiționarea actului medical și solicită tragerea la răspundere a oricărui confrate în condiția în care va fi găsit vinovat pentru această faptă, dar subliniază că în cazul medicului secției de Oncologie arestată preventiv pentru luare de mită este clar specificat că aceasta nu a condiționat desfășurarea activității medicale de primirea unor foloase.
„Am citit cu toții ceea ce a apărut în spațiul public. În calitate de președinte de sindicat al medicilor din Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, după discuțiile avute cu colegii noștri medici, în nume colectiv blamăm condiționarea actului medical și solicităm tragerea la răspundere a oricărui confrate în condiția în care va fi găsit vinovat pentru această faptă!”, se arată în comunicatul semnat de președintele sindicatului medicilor din SJU, medic Andrei Cristof.
El menționează că în legătură cu subiectul generat de activitatea medicului oncolog Anca Dumitrovici Ababneh, în urma discuțiilor purtate cu avocatul sindicatului, Traian Andronachi, care a analizat referatul organului de urmărire penală, se reliefează fără putință de tăgadă că, în niciuna din cele 64 de „acte materiale”, medicul nu a condiționat desfășurarea activității medicale de primirea unor foloase, aspect care este clar specificat în documentele oficiale cu care a fost sesizată instanța prin referat.
„În continuare precizăm că, în susținerea punctului de vedere al Ministrului Sănătății, respectiv al președintelui Colegiului Medicilor din România, că niciodată nu vom tolera condiționarea actului medical. Raportat însa la datele apărute și exploatate în spațiul media, conform punctului de vedere juridic al avocatului nostru, „datele concrete ale speței nu conturează infracțiunea de《luare de mită》în niciunul din cele 64 de acte materiale” cu care a fost sesizată instanța”, arată președintele sindicatului medicilor din SJU Suceava.
Intră acum și în grupul de