Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis, joi, că raportul INML prin care se stabilește că în cazul bebelușul sucevean care a murit în 2021 la botez moartea a fost violentă și care contrazice raportul Laboratorului de Medicină Legală Suceava prin care s-a stabilit că bebelușul a murit din cauza unei bronhopneumonii se va face contestație.
Potrivit raportului Institutului Național de Medicină Legală în cazul morții bebelușului s-a stabilit că „din coroborarea datelor de istoric, datelor medicale din actele medicale puse la dispoziție, cu cele ce reies din filmarea video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă.
”Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute în evoluția encefalopatiei posthipoxice consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii”, se arată în raport.
Medicii legiști bucureșteni menționează că „decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, dar subliniază drept cauză principală înecarea cu apă. „În momentul submersiei sugarului în cristelniță, a intervenit aspirarea apei”, arată medicii legiști ai INML care menționează că „poziția sugarului la momentul submersiei a fost în decubit dorsal și reflexul de tuse nu a reușit să elimine întreaga cantitate de apă”
După publicarea acestui raport, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților arată că ancheta nu este finalizată și că se va impune contestarea acestui raport care este în contradicție cu cel al LML Suceava.
„Ca urmare a publicării raportului IML București referitor la motivul decesului bebelușului după botezul săvârșit la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din cartierul Zamca, se impun următoarele precizări:
– întrucât raportul publicat de IML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, o contestație a raportului este un demers firesc, pentru a avea o constantă a concluziilor;
– ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire;
– ne arătăm sprijinul necondiționat față de familia pruncului decedat, ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică;
– rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute.
În cazul în care se va decide în sensul vinovăției părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice și statutare în vederea sancționării”, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Alexandru Flavian Sava.
Intră acum și în grupul de