Prefectul Alexandru Moldovan, după o întâlnire cu activistul de mediu Daniel Bodnar: Cantitățile mari de lemn confiscat și scăderea continuă a tăierilor ilegale sunt dovezi că instituțiile nu sunt pasive la fenomenul infracțional din domeniul silvic


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, joi, o ședință de lucru la care au fost prezenți delegații asociației, reprezentanți ai Instituției Prefectului, șefi de instituții și specialiști din cadrul inspectoratelor de poliție și jandarmi din județ, ai Direcției Silvice și Gărzii Forestiere ca urmare a unei serii de petiții adresate Instituției Prefectului – județul Suceava de către Asociația ”Străjerii Pădurilor” prin președintele acesteia, Daniel Bodnar.

Potrivit Prefecturii Suceava, având în vedere problematica discutată, cu larg ecou în rândul opiniei publice, la ședință au fost invitați și reprezentanții administrației publice județene, prin Președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur și Secretarul general al județului, Petru Tanasă.

Președintele Asociației ”Străjerii Pădurilor”, Daniel Bodnar, a ridicat o serie de probleme în special în ceea ce privește transportul auto al masei lemnoase și comunicarea între activiștii de mediu și autorități, primind răspunsuri pe loc de la reprezentanții fiecărei instituții cu atribuții de control, funcție de competențele legale ale acesteia.

După întâlnire, prefectul Alexandru Moldovan a declarat că a fost o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației ”Străjerii Pădurilor” pe care o consideră benefică pentru ambele părți.

„Pe de o parte, activiștii de mediu au primit încă o confirmare a faptului că instituțiile statului sunt deschise oricărui dialog constructiv și pot prelua inițiative și soluții la problema circulației materialului lemnos, dacă aceste demersuri sunt în limitele legii. Problemele ridicate de către domnul Daniel Bodnar (insuficiența echipajelor de patrulare auto în zona de munte a județului, lipsa patrulelor mixte în punctele de tranzit spre județele limitrofe, pregătirea precară a unor agenți constatatori, sincopele de comunicare cu reprezentanti ai instituțiilor cu atribuții de control) au primit răspunsuri punctuale, bazate pe cifre, statistici și prevederi legale. Cele peste 10.000mc material lemnos confiscat și peste 20 autovehicule indisponibilizate pe parcursul anului 2022, precum și scăderea continuă a cantităților de material lemnos tăiate ilegal (de la 13000mc în 2011, la circa 2300mc în 2022 ) sunt dovezi clare că instituțiile statului nu sunt pasive față de fenomenul infracțional din domeniul silvic, înregistrându-se rezultate bune, recunoscute inclusiv de reprezentanții asociației”, a spus prefectul.

Moldovan a arătat, pe de altă parte,că  reprezentanții prezenți ai instituțiilor de control au avut posibilitatea să-și prezinte argumentat punctele de vedere și să reafirme necesitatea continuității conlucrării active cu societatea civilă.

„Este adevărat, există sincope de comunicare între reprezentanții unor instituții cu atribuții de control și activiștii de mediu, aspect ce a condus, din păcate, la crearea unei impresii de pasivitate, de lentoare a instituțiilor statului, și va trebui să lucrăm în vederea remedierii acestui aspect.

Instituția Prefectului a fost și rămâne deschisă dialogului constructiv, bazat pe argumente, propuneri și soluții în limitele legii, urmând a da curs oricăror solicitări venite din partea societății civile”, a mai spus prefectul Moldovan.


Intră acum și în grupul de