Intră acum și în grupul de
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava a anunțat, joi, într-o conferință de presă că face demersuri pentru ca noua clădire a Casei Corpului Didactic amplasată în comuna Șcheia, rămasă nefinalizată de mai mulți ani, să fie preluată de un alt minister sau instituție publică, în condițiile în care la momentul actual nu există un drum de acces spre acest obiectiv și nici acces la utilități.
Inspectorul școlar general al ISJ Suceava, Grigore Bocanci, a declarat că instituția a înaintat adrese către Primăria Șcheia privind rezolvarea acestei situații, mai ales că în prezent nu există nici drum de acces spre noua clădire a Casei Corpului Didactic Suceava, nici acces la utilități pentru funcționarea acesteia.
El a explicat că nici în proiectul inițial al acestei construcții nu exista prevăzut un drum de acces spre obiectivul de investiție menționat.
„Noi am făcut adrese către Primăria Șcheia în vederea aducerii utilităților, dar fără un răspuns concret, pentru a se putea duce investiția la finalizare. În schimb, a rămas așa”, a spus Bocanci.
Inspectorul școlar general al ISJ Suceava a adăugat că actuala conducere a instituției a dorit să facă un studiu de fezabilitate pentru evalua cam cât ar costa să fie reluate lucrările la acest obiectiv, avându-se în vedere că și materialele de construcție s-au scumpit foarte mult și manopera.
El a precizat că în condițiile în care construcția a fost începută de foarte mult timp este necesară efectuarea unui astfel de studiu de fezabilitate, dar s-a renunțat la studiu, întrucât costa foarte mult, aproximativ 1,8-2 miliarde de lei vechi.
Bocanci a spus că nu a văzut nici un acord semnat între reprezentanții ISJ Suceava de la acea vreme, cei care au inițiat acest proiect, și Primăria Șcheia privind accesul la utilități pentru obiectivul de investiții al clădirii Casei Corpului Didactic
La rândul său, inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun a declarat că pentru anul școlar 2022-2023 nu a fost prevăzut un buget pentru investiții la clădirea nouă a CCD Suceava, ci doar finanțare pentru paza acestui obiectiv.
El a spus că nu există drum de acces către acest obiectiv și că investiția ar putea să fie preluată de un alt minister sau instituție pentru a se face altceva.
„Nu avem drum de acces, ne dorim să o preia alt minister, să se facă altceva. Nu există utilități, poate doar să se continue investiția prin energia verde, prin amplasarea de panouri solare, să se sape un puț pentru apă, să se facă o fosă septică, așa, ca în vârf de munte. Cine a proiectat construcția și a pus-o acolo, prost a făcut. Investiția este de 20 de miliarde de lei vechi, făcută atunci, iar noi am cheltuit până acum 5 miliarde de lei vechi numai cu paza obiectivului”, a explicat Crăciun.
El a precizat că reprezentanții ISJ Suceava au fost la fața locului, au informat Ministerul Educației despre situația din teren.
„Neavând drum de acces, cum poți să investești în ceva în care nu ai drum de acces acolo? Facem demersuri să se preia, am vorbit cu diverse instituții, poate o preia cineva”, a mai spus inspectorul școlar general adjunct al ISJ Suceava subliniind că în timp clădirea respectivă se degradează, este supusă acțiunii ploilor, apa se infiltrează și este posibil să existe și probleme de infrastructură.
Clădirea Casei Corpului Didactic, amplasată lângă șoseaua de centură a Sucevei, era prevăzută să coste la momentul începerii lucrărilor, în 2012, două milioane de euro.
Până acum în clădire s-au investit 2,5 milioane de lei, iar din 2016 lucrările s-au stopat, dar ISJ a fost nevoit să aloce bani pentru paza șantierului.
Intră acum și în grupul de