Intră acum și în grupul de
Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi a anunțat, miercuri, în conferință de presă, că municipalitatea suceveană modifică modul în care se va realiza încărcarea mașinilor electrice și hybrid plug-in.
El a subliniat că Suceava a fost primul oraș din țară care a deținut pentru început 28 de stații de încărcare a vehiculelor electrice și a stimulat cetățenii să cumpere mașini electrice prin gratuitatea oferită.
Potrivit viceprimarului, în prezent, în municipiul Suceava sunt 28 de stații de încărcare date în funcțiune în anul 2018 prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român (14 stații standard cu o putere de încărcare de 7,2 kW; 14 stații rapide cu o putere de încărcare de 22 kW) și alte 14 puncte de încărcare ultrarapide montate prin finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu.
De asemenea, în data de 3 martie 2022 a fost depusă documentația pentru amplasarea altor 30 de puncte de încărcare similare la Administrația Fondului pentru Mediu.
„În următorii ani trebuie să mai amplasăm încă 58 de stații similare în cadrul programelor de achiziție de autobuze și reabilitări de clădiri finanțate prin PNRR”, a spus viceprimarul.
Lucian Harșovschi a anunțat că gratuitatea pentru încărcarea autovehiculelor expiră pe data de 29 martie 2023, dar se propune o nouă reglementare a utilizării stațiilor de încărcare autovehicule electrice amplasate pe domeniul public al municipiului Suceava și aprobarea tarifelor aferente serviciului de încărcare, urmând ca în luna martie să fie luatăo decizie finală.
Astfel, se propune prelungirea gratuității la cele 28 de stații de încărcare până la data de 1 ianuarie 2025, pentru persoanele fizice, care au domiciliul și au înmatriculat autovehiculul electric sau plug-in hibrid pe raza municipiului Suceava, iar încărcarea se va face în baza cardurilor de încărcare eliberate de serviciul de specialitate din cadrul primăriei.
„În ceea ce privește stațiile de încărcare ultrarapide, vom introduce tarif atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Tariful de încărcare va fi de 1,44 lei/unitate de încărcare (T.V.A inclus), unde o unitate de încărcare corespunde unui kWh încărcat. Accesul privind încărcarea la stațiile de încărcare rapidă amplasate pe domeniul public al municipiului Suceava se va face în baza unei aplicații ce va fi disponibilă în sistemele de operare Android și iOS, cu achitarea contravalorii tarifului care se instituie pentru serviciul de încărcare a autovehiculelor electrice și plug-in hibrid”, a explicat viceprimarul.
Lucian Harșovschi a prezentat și cât cheltuie municipiul cu aceste stații de încărcare.
Astfel, în prima lună și jumătate a anului 2023 costurile pentru cele 28 de stații montate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român au fost de 28.826 lei, iar pentru stațiile ultrarapide, montate prin Administrația Fondului pentru Mediu, costurile au însumat 115.429 lei, totalul fiind de 144.255 lei.
În cursul anului 2022 costurile totale au fost de 466.593 de lei.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a estimat că pentru încărcarea completă a acumulatorilor mașinilor electrice la stațiile ultrarapide, costul se ridică la circa 100 de lei , iar autonomia este de aproximativ 400 de kilometri.
Până în prezent, Primăria Suceava a emis carduri de încărcare pentru 84 de persoane juridice (90 de mașini electrice și 13 mașini hibrid) și 151 de persoane fizice (135 mașini electrice și 19 mașini hibrid).
Lucian Harșovschi a arătat că între alte facilități de care beneficiază deținătorii de aututovehicule electrice se numără parcarea gratuită, alături de taxe și impozite 0, iar pentru autovehiculele hibrid, taxele și impozitele sunt reduse cu 50%.
Intră acum și în grupul de