Presedintele CJ Suceava, ingrijorat de numarul mare de diabetici din judet


Intră acum și în grupul de

Prezent la inaugurarea Centrului Antidiabetic Suceava de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, marţi, preşedintele CJ, Gheorghe Flutur şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa numărului mare de diabetici din judeţ, număr ce se află în creştere. Modernizarea Ambulatoriului de Diabet a costat peste 200.000 lei şi fost absolut necesară în condiţiile în care numărul diabeticilor este în continuă creştere, 6-7 cazuri noi pe zi, cifrele fiind alarmante în special la copii.

„Din păcate, suntem judeţul care are 27.000 de bolnavi diabetici şi este o îngrijorare pentru noi. Este un număr mare de copii bolnavi de diabet şi cred că şi prevenţia este una din urgenţele la care noi trebuie să intervenim. E o investiţie extrem de necesară. Urmează amenajarea intrării în acest ambulatoriu, pentru că peste 120 de oameni vin în fiecare zi aici la consultaţii şi tratament şi socot că este venită la timp această investiţie pe care noi am făcut-o la Spitalul Judeţean Suceava, investiţie care întregeşte o ofertă, spun, eu civilizată pentru 2012”, a declarat Gheorghe Flutur.

Potrivit şefului Centrului antidiabetic şi a Secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dr. Gabriela Creţeanu, judeţul Suceava are cei mai mulţi copii bolnavi de diabet, alături de Braşov. „Dacă înainte aveam un număr mediu lunar de 1.500 de copii cu diabet, în ultimii 3 ani, de la programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, sunt 2500 copii”, a spus Gabriela Creţeanu.

Cozile imense din faţa cabinetelor medicilor din ambulatoriul de diabet au dispărut, întrucât acum există o sală de aşteptare încăpătoare, cu recepţie, unde pacienţii programaţi sunt dirijaţi spre cabinetele de consultaţie şi educaţie terapeutică. În acel loc este amplasat un televizor cu plasmă unde se proiectează informaţii generale despre ambulatoriul de Diabet, date informative pentru pacienţi, actele necesare pentru consultaţii, programe de educaţie pentru îngrijirea persoanelor cu Diabet etc.

Potrivit managerului Vasile Rîmbu, Ambulatoriul cuprinde o sală de tratament şi fişierul unde sunt arhivate cele circa 27.000 de fişe ale pacienţilor cu diabet zaharat, două cabinete medicale pentru consultaţii, un cabinet de educaţie terapeutică, vestiar pentru personal, grupuri sanitare şi spaţiu pentru arhiva ambulatoriului.

Dacă problema spaţiului a fost rezolvată, dr. Gabriela Creţeanu, a spus că „va fi foarte greu la personal şi la asistenţi, şi la cei care fac educaţie şi la medici”, în condiţiile în care în Spitalul Judeţean funcţionează doar 4 medici specialişti în diabet. Managerul Rîmbu a spus că pentru Centrul antidiabetic vor fi redistribuiri de personal de la alte secţii, şi anume o persoană un cadrul la recepţie şi un cadrul mediu sanitar.


Intră acum și în grupul de