Intră acum și în grupul de
Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, în parteneriat cu Instituția Prefectului- județul Suceava a anunțat că în data de 27 aprilie, de la ora 10:30, pe esplanada Casei Culturii din Suceava va prezenta unitățile mobile de screening de cancer mamar și de cancer de col uterin fiind efectuate și testări gratuite.
Potrivit IRO Iași, în 27 aprilie va fi prezentată Unitatea Mobilă de Screening de Cancer de Col Uterin, cu care se efectuează testări gratuite în cadrul proiectului –“ONCOPREV”- Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin. Proiectul, derulat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași împreună cu Fundația Enable în județele din nord-estul țării, are drept obiectiv testarea a 170.000 de femei și se adresează tuturor femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, asigurate și neasigurate din județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava. Unitatea mobilă va staționa pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava în zilele de 27 și 28 aprilie 2023, urmând a fi efectuate testări gratuite, în intervalul orar 10.00-13.00, 14.00-18.00. Programările se fac la numărul de telefon: 0753.477.774 de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-15.00.
Criterii pentru a beneficia de screening de cancer de col uterin: femei cu vârsta între 25 și 64 de ani; cele cu vârsta între 25 și 29 de ani fac test Babeș Papanicolaou, iar cele între 30 si 64 de ani beneficiază de genotipare HPV;asigurate și neasigurate; nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, nu au participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani.Femeile eligibile au nevoie doar de buletin și copie de buletin ( FĂRĂ bilet de trimitere de la medicul de familie) și trebuie să se pregătească așa cum fac pentru un consul ginecologic. Li se vor prelua secreții de la nivelul colului uterin.
IRO Iași anunță că va fi prezentată și Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, cu care se efectuează mamografii gratuite în cadrul proiectului “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. „Cabinetul imagistic pe roți” este folosit pentru testarea femeilor din regiunile Nord-Est și Sud-Est (12 județe), care au acces limitat la servicii medicale de specialitate. Programul ONCOFEM are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 ani, din județele Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Vrancea și Buzău. Unitatea mobilă va staționa pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava în zilele de 27 și 28 aprilie 2023, urmând a fi efectuate și mamografii digitale femeilor, în intervalul orar 10.00-13.00, 14.00-18.00. Într-o zi se pot efectua 55-60 de mamografii în baza unei programări prealabile. Programările se fac la numărul de telefon: 0753.477.774, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-15.00. Examinarea gratuită constă în efectuarea unei mamografii digitale de screening cu dublă citire. Femeile eligibile au nevoie doar de buletin, în original și copie. (FĂRĂ alt document sau trimitere de la medicul de familie).Criterii pentru a beneficia de mamografie digitală gratuită:vârsta între 50 și 69 de ani; fără diagnostic confirmat de cancer mamar; fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar; nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni;au reședința în unul din cele 12 județe vizate de proiect.Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor obținute în urma scanării, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X. Unitatea Mobilă de Screening are toate autorizațiile și avizele necesare, conform legislației în vigoare, și este prevăzută cu instalație radiologică digitală fixă pentru mamografie cu tomosinteză tip: Senographe Pristina 3D TM Mobile; stație post procesare;are 11,6 metri lungime, 2,5 metri lățime și 3,5 metri înălțime;masă: 12 tone; vestiar pentru femeile care vin pentru mamografie;cameră pentru personalul medical;rampă pentru persoane cu dizabilități, care poate fi coborâtă la nevoie.
Intră acum și în grupul de