Intră acum și în grupul de
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret, judeţul Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, informează DNA.
Astfel, sunt cercetaţi: ANEA AUREL, comisar de poliţie, fost şef al PTF Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat; patru lucrători vamali, şefi de tură: ŞCLADAN SORIN CONSTANTIN, SCHIPOR NICU CEZAR, UNGUREANU LAZĂR, COROLIUC SIMION, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată; 54 lucrători de poliţie la PTF Siret – COSMEI ILIE, MANDIUC ALINA OLIVIA, ZEBRENIUC CĂTĂLIN DUMITRU, STICLEŢ FLORIN, HOLCA ADRIAN, ANDRIŞAN CONSTANTIN DORIN, GRIGORAŞ DANIEL, SASU VASILE, RADU IULIAN, IUGA ADRIAN, COROI MARCEL, BARBĂ DANIEL, COSTACHE MANUEL EUGEN, LUCANU RADU, NEAGU DĂNUŢ – DUMITRU, BĂLICI VASILE ADRIAN, GROSU ADRIAN IONUŢ, CĂPĂŢÎNĂ DANIELA, JACOTĂ GEORGE, SLEVOACĂ GEORGE, ŢIPRIGAN CRISTINEL, HAI TRAIAN CONSTANTIN, LAVRIC GHEORGHE CONSTANTIN, GÎZĂ IONEL MARINEL, POSMANGIU LUCHIAN ALEXANDRU, MUDRAC ADRIAN PETRU, NEAMŢU GHEORGHE, RĂDĂCINĂ FĂNEL FLORIN, NICHIFORIUC RODICA, LUCHEAN ROMIS VASILE, PAVLOVICI GHEORGHE ALIN, ZAHARIUC ILIE, POMOHACI SILVIU GEORGICĂ, RURAC BOGDAN CONSTANTIN, STRUGAR SORIN DORU, SUMANARIU SORIN, SECRIER VASILE, JITĂRIUC VIRGIL, RUŞTE VIOREL, COSTIUC RAMONA, ILIEŞI TOADER, FILIPOAIA CRISTINA, LUPU FLORIN CONSTANTIN, MATEI FLORIN CONSTANTIN, PINTILII LUCIAN ŞTEFAN, CIOBANU ANDREI, COSIC MIHAELA ELENA, AGAPI ELENA ANCA, TOCILĂ MIHAI DORU, COZMINIUC ELENA, SAUCIUC VALENTINA IOANA, UNGUREANU GEORGE BOGDAN, TIMOCI LOGHIN DANIEL, NICOLOVICI CRISTIAN TEODOR, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire unui grup infracţional organizat.
Potrivit comunicatului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, la Punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Concret, în perioada menţionată, cei 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, inculpatul Anea Aurel, în calitate de comisar de poliţie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu Luchian Alexandru, Rădăcină Fănel Florin, Strugar Sorin Doru şi Luchian Romis pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.
În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.
Din probele administrate până în prezent au rezultat următoarele aspecte privind activitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.
Celor 59 de inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 4 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Până în acest moment, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a unui număr de 15 din cei 59 de inculpaţi.
Potrivit presei centrale, vineri după amiază, au mai fost arestati 14 lucrători de la Vama Siret. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare, pentru 29 de zile, pe numele lui Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Marinel Ionel Gîză, Daniela Căpăţînă, Adrian Vasile Bălici, Cristinel Ţiprigan, Cătălin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc, Adrian Petru Mudrac, Fănel Florin Rădăcină, George Slevoacă, Alina Gheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu şi Ilie Zahariuc.
UPDATE 2:
Şpaga era strânsă, la propriu, cu găleata la Vama Siret. Aşa susţin anchetatorii, informează www.realitatea.net. Procurorii au depus la dosar înregistrări audio-video şi interceptări care reconstituie fiidel întreaga activitate a angajaţilor vămii în perioada 17-27 decembrie 2010. Din înregistrările audio ale discuţiilor dintre poliţişti şi persoanele care treceau frontiera reiese că “tarifele” stabilite erau cunoscute de toţi cei implicaţi în aceste proceduri.
Cei care intrau în ţară cu 30-40 de cartuşe de ţigări într-o maşină, dădeau mită în vamă câte 50 de lei. Numai că şoferii nu se limitau la un singur astfel de transport, ci făceau zeci de curse zilnic.
Trei investigatori sub acoperire au fost infiltraţi în Vama Siret. Unul era chiar adjunctul punctului de frontieră, Mădălin Ionescu. Un şef tânăr care a venit în prima zi la lucru cu o maşină de lux şi le-a spus subalternilor că nu vrea să schimbe nimic, fiind doar în trecere către un post mai important. Anchetatori susţin că el doar a păstrat tradiţia foştilor şefi. Ionescu era cel căruia i-a revenit sarcina de a împărţi şpaga din găleată. La finalul programului făcea însă şi raport.
Anchetatorii spun că poliţiştii şi vameşii de la Siret strângeau din şpagă aproximativ 100.000 de lei în fiecare tură, adică în 12 ore, mai informează www.realitatea.net.
UPDATE 1:
După o noapte de audieri maraton la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), 15 poliţişti şi vameşi de la punctul de frontieră Siret au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Este vorba despre Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocilă, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieiş, Cristian Filipoaia şi Vasile Ovidiu Sasu.
Alţi 49 sunt reţinuţi în continuare pentru 24 de ore şi riscă să aibă aceeaşi soartă. Printre reţinuţi se numără şi comisarul Aurel Anea, fost şef al Vămii Siret până în luna decembrie a anului trecut, când a fost înlocuit cu un ofiţer delegat de la Bucureşti, comisarul Mădălin Ionescu. Principala acuzaţie este aceea de contrabandă cu ţigări şi luare de mită.
Potrivit www.antena3.ro, toţi poliţiştii şi vameşi reţinuţi la Vama Siret au fost audiaţi în faţa procurorilor. Audierile au durat ore bune. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au adus la DNA mai mulţi saci cu documente şi alte probe adunate în timpul percheziţiilor. Toate vor fi verificate de procurori.
Potrivit www.evz.ro, percheziţiile făcute la domiciliile poliţişilor de frontieră şi ale vameşilor, din oraşul Suceava, au scos la iveală faptul că aceştia sprijineau gruparea infracţională specializată în traficul cu ţigări. Oamenii legii închideau ochii, astfel încât traficanţii să poată introduce în România aproximativ 200 de baxuri în 12 ore.
Suma care ar fi fost primită drept mită de vameşi şi poliţişti se ridică la un miliard de lei vechi într-o singură tură, adică 25% din contravaloarea mărfii. Ţigările nu erau introduse într-un singur transport, pentru asta fiind folosiţi localnici, de regulă femei, care aduceau în ţară, pe biciclete, câteva cartuşe fiecare.
Un număr de 77 de poliţişti şi vameşi de la Vama Siret au fost reţinuţi joi dimineaţă. Aceştia au fost monitorizaţi timp de jumătate de an, după ce conducerea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Suceava a sesizat fenomenul de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi a oferit informaţii în ancheta procurorilor şi ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Cei 77 sunt bănuiţi că ar fi sprijinit contrabanda cu ţigări şi ar fi luat mită pentru a favoriza traficul cu ţigări din Ucraina.
Acţiunea de joi, desfăşurată de structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, face parte din planul de măsuri dispus la nivelul MAI pentru eficientizarea acţiunilor de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie în rândul personalului, precizează, MAI într-un comunicat.
„La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsurile necesare pentru asigurarea continuităţii formalităţilor de control la trecerea frontierei în PTF Siret, iar activităţile specifice se desfăşoară normal în acest moment, nefiind afectată securizarea frontierelor”, precizează MAI. Acţiunile punctuale pentru securizarea frontierelor sunt derulate în cadrul Strategiei naţionale de combatere a faptelor de corupţie.
„Trebuie să vedem dacă au curaj să meargă până la adevăraţii beneficiari, care sunt persoane importante. Problema aceasta este mai veche la Vama Siret. Trebuie văzută finalitatea, nu doar ce se întâmplă acum”, a declarat Vasile Lincu, lider Sindicatul ProLex.
Intră acum și în grupul de