Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a răbufnit, miercuri, în ședința Consiliului Județean Suceava după ce a aflat că 60 la sută din cerealele care vin din Ucraina prin PTF Siret rămân în România și a spus că trebuie găsite măsurile pentru protejarea producătorilor români.
În cadrul ședinței CJ Suceava, președintele ATOP, consilierul județean Tudor Plăcintă, a spus că a avut discuții cu reprezentanții Vămii Siret și ai DSVSA Suceava legat de subiectul cerealelor provenite din Ucraina.
„Aceste produse agricole rămân, parte dintre ele, pe teritoriul României și sunt destinate consumului uman și atunci ele trebuie analizate și ceea ce conțin aceste produse și cred că trebuie să facem eforturi comune pe lângă Ministerul Agriculturii să doteze laboratorul DSVSA Suceava pentru prelucrarea acestor probe pentru că acum ei prelucrează foarte puțin, iar restul merge în alte laboratoare din țară și există riscul să ajungă marfa pe piață fără să fie analizată”, a spus Plăcintă.
El a mai arătat că și cei de la Vamă solicită demersuri pe lângă Ministerul de Finanțe pentru dotarea cu scannere performante astfel încât să fie redus timpul de prelucrare a unui transport în vamă.
Președintele Gheorghe Flutur a spus că discuția era despre despre traficul de cereale și motivele nemulțumirilor producătorilor români și nu despre dotările din vamă pentru care se fac demersuri.
„Eu vreau să știu dacă sunt depistate anumite rețele clandestine, unde basculează ei TIR-uri care fac concurență neloială producătorilor români. M-ar interesa să știu dacă sunt depozite, dacă e o filieră, dacă e depistată sau nu depistată filiera. Dăm scannere la Vamă, dar să vedem unde ajung TIR-urile de se plâng producătorii români”, a spus Flutur.
Tudor Plăcintă a spus că din discuțiile avute a reieșit că circa 60 la sută din cerealele care intră pe la Siret rămân pe teritoriul României, iar restul tranzitează România.
El a explicat că în condițiile Regulamentului European, aceste cereale nu pot fi depozitate pe teritoriul României în perioada de salvgardare, dar că, în zona liberă, printr-o chichiță din Regulament, ele pot fi depozitate până la 90 de zile după care pot fi re-exportate.
„Nu trebuie să fie rețele „la negru” pentru că taxe vamale nu se plătesc pe aceste produse, TVA se plătește ramburs, iar ceea ce intră se depozitează 90 de zile și apoi pleacă mai departe. Cam asta este procedura”, a precizat Plăcintă.
El a mai spus că i s-a transmis că ceea ce se întâmplă cu traficul și de alte mărfuri, nu doar de cereale, este în normele legale la ora asta.
Flutur a atenționat că la aceste discuții trebuiau chemați și câțiva fermieri supărați pentru ca problema să nu rămână așa.
„Acuzele sunt că vin cereale „la negru”. Producătorul cinstit, cu produse nemodificate genetic în România produce cu niște cheltuieli. Vin de acolo (cereale n.r.) cu costuri mult mai mici- de dumping- și tu producător te duci în faliment automat”, a spus Flutur.
El a cerut președintelui ATOP Suceava o finalitate privind aceste demersuri privind filiere de comercializare a acestor cereale sau de depistare a unor vinovați care au închis ochii.
Intră acum și în grupul de