Intră acum și în grupul de
“Dosarul de la Staţiunea de Cercetări Agricole Suceava a zăcut prea mult”, a declarat vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că i-a cerut prefectului Sorin Arcadie Popescu să verifice „ingineriile funciare” din judeţ, după ce i-au fost semnalate mai multe situaţii neclare.
Potrivit şefului executivului judeţean, a trecut prea multă vreme de la scandalul legat de schimburile şi vânzările de terenuri din zona Staţiunii de Cercetări Agricole din Suceava fără să fie stabiliţi vinovaţii.
Flutur consideră că trebuie verificate mişcări de terenuri, puneri în posesie ilegale, situaţia terenurilor de sub luciul de apă, dar şi dosare mai vechi.
Politicieni, poliţişti sau magistraţi au beneficiat de terenuri în apropierea Sucevei, într-o zonă ce permite realizarea de construcţii, după ce Guvernul a aprobat în 2002 o hotărâre privind trecerea din domeniul public în cel privat a 86,93 hectare ale Staţiunii de Cercetări Agricole Suceava, a evidenţiat în 2005 un raport al unei comisii constituite de Prefectura Suceava.
Peste 40 la sută din terenuri, reprezentând 34,52 hectare de teren au fost tranzacţionate înainte şi de punerea în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate, iar comisia a constatat că “pe parcursul tranzacţiilor efectuate cei implicaţi direct în fundamentarea şi aplicarea hotărârii Guvernului devin proprietari pe anumite suprafeţe de teren”, în această situaţie fiind conducători ai Direcţiei Agricole sau Oficiului de Cadastru şi rude ale acestora.
De menţionat este că persoanele care au cumpărat teren sub formă de acţiuni înainte de emiterea hotărârii de Guvern precum şi a hotărârilor comisiei judeţene de fond funciar şi a titlurilor de proprietate, au efectuat şi cele mai multe tranzacţii de terenuri şi “au avut cunoştinţă de evoluţia şi modul de restituire a terenurilor de la SCA Suceava”, se mai arată în raportul comisiei.
Intră acum și în grupul de