Intră acum și în grupul de
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a susținut, marți, la USV un discurs în cadrul conferinței cu tema ”Reforma accesului în funcția publică din România”, eveniment organizat de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Instituția Prefectului – județul Suceava.
În discursul său, prefectul Alexandru Moldovan a arătat că după o privire atentă asupra administrației publice locale, în special, a ajuns să constate că metodele și tehnicile cunoscute de funcționarii publici și personalul contractual sunt aplicate în cadrul etapei de elaborare și implementare a ciclului politicilor publice, de un număr relativ restrâns al acestora.
„Această cifră redusă poate conduce la concluzia că, fie că metodele moderne ce facilitează sporirea eficienței în administrația publică sunt cunoscute de o parte dintre cei care ar trebui să le aplice numai într-o formulă generică, fără ca aceștia să aibă un bagaj de cunoștințe corespunzător pentru aplicarea acestora, fie nu sunt încurajați sau nu li cere să le aplice în activitatea curentă, indiferent dacă această atitudine vine din partea decidenților politici sau a șefilor ierarhici superiori, ei însăși funcționari publici sau personal contractual”, a arătat prefectul.
Totodată, Alexandru Moldovan a constatat în majoritatea autorităților și instituțiilor publice limitarea mijloacelor necesare ducerii la îndeplinire a rolului acestora, fie că se vorbește de resurse financiare, materiale sau umane, la care se adaugă și sentimentul de lipsă de timp, datorat multitudinii mijloacelor de comunicare, a vitezei informației și a numeroaselor constrângeri externe ce decurg din acestea.
„Toate acestea duc adesea la un blocaj sau la alți factori de fragilitate, de natură a constitui o cauză de eșec, și ulterior de demotivare a personalului”, consideră Moldovan.
Mai mult, prefectul de Suceava a atins și problema deficitului de personal din administrație.
Potrivit acestuia, deficitul de personal în administrația publică, situație ce se constată îndeosebi la nivel local, este dublat de o slabă pregătire la nivel teoretic a aplicanților pentru pozițiile respective.
„Dificultățile sistemului public la care ne referim se traduc prin un nivel al capacității instituționale relativ redus, fiind vorba de resurse financiare, logistice și umane limitate în raport cu complexitatea activităților curente”, a adăugat prefectul.
Alexandru Moldovan spune că din discuțiile din spațiul public a reieșit că nivelul scăzut al salariilor funcționarilor publici din anumite instituții și lipsa unor instrumente adecvate de motivare alternativă, dublate de un regim al incompatibilităților și restricțiilor impuse acestei categorii de angajați publici, determină o lipsă de atractivitate a funcției publice pentru tinerii absolvenți.
„ Aceasta nu explică de ce, în mod surprinzător, unii din tinerii absolvenți nu răspund pe măsura așteptărilor, nedeținând uneori bagajul minim teoretic de cunoștințe necesar înțelegerii și aprofundării practice a obligațiilor și responsabilităților ce le revin odată cu intrarea în corpul funcționarilor publici”, a mai spus Alexandru Moldovan.
Intră acum și în grupul de