Intră acum și în grupul de
În zilele de 17 și 18 iunie 2023, în intervalul orar 10:00 – 14:00, IPJ Suceava și Corpul Național al Polițiștilor va organiza în parcarea centrală a municipiului Rădăuți și în parcarea Iulius Mall Suceava Caravana Siguranța Auto Copii. Cu echipamente speciale se vor efectua simulări de impact frontal la o viteză de 13 km/h, testări și instalări scaune auto copii, scenarii de realitate virtual cu ochelari VR, condiții de percepție vizuală deformată.
Totodată, specialiștii vor prezenta și un curs de sănătate și siguranță a bebelușului și copilului mic, pasager în autoturism.
Toți cei interesați sunt așteptați și cu alte surprize, concursuri și premii:
- Sâmbătă, 17 iunie 2023, între orele 10:00 – 14:00 în parcarea centrală a municipiului Rădăuți
- Duminică, 18 iunie 2023, între orele 10:00 – 14:00 în parcarea Iulius Mall din municipiului Suceava
Cine nu a auzit expresii precum: „nu o să mi se întâmple mie”, „care sunt șansele?” sau „și cu ea și fără ea este tot aia”?
Adevărul este că există posibilitatea să ți se întâmple ție, sunt șanse reale, iar centura de siguranță îți poate salva viața. În acest articol vom discuta despre importanța purtării centurii de siguranță, legislația în vigoare, mituri în privința subiectului și riscuri la care te expui.
Importanța purtării centurii de siguranță
Centura de siguranța a fost concepută în scopul protecției șoferilor și pasagerilor dintr-un autoturism în caz de impact. Ea îți poate salva viața în caz de accident pentru că:
- Împiedică impactul cu parbrizul în momentul accidentului.
- Elimină posibilitatea de a fi aruncat din mașină la impact.
- Ține șoferul sau pasagerul pe locul lui și previne rănirea altor pasageri prin coliziune.
- Reduce considerabil riscul vătămării coloanei vertebrale.
- Funcționează în concordanță cu airbag-ul.
Conform unui studiu realizat la nivel european, lipsa centurii de siguranță este cea de-a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteza excesivă.
Legislația în vigoare
Conform legislației în vigoare, conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați folosească centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță.
Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul şi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate centurii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni.
Accidentele rutiere ocupă unul dintre locurile fruntașe în topul cauzelor de deces din lume, în special în segmentul de vârstă 19 – 25.
Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor. Aceștia nu pot călători pe scaunul pasagerului din față chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, iar copiii cu vârstă mai mică de 3 ani trebuie transportati în dispozitive omologate. Se interzice transportul animalelor pe locurile din față, chiar dacă acestea sunt ținute în brațe.
Fac excepție de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:
- conducătorii de autoturisme în timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;
- femeile în stare vizibilă de graviditate;
- conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
- instructorii auto, în timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
- afecţiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranţă.
Riscuri la care te expui prin nepurtarea centurii de siguranță
Conform denumirii ei, centura de siguranță are rolul de a te menține în siguranță în caz de impact și minimalizează leziunile și traumatismele posibile.
- Decesul – de cele mai multe ori lipsa centurii de siguranță conduce la asemenea scenariu. Impactul violent cu parbrizul, coliziunea cu alți pasageri sau aruncarea din autovehicul în urma impactului se sfârșește adeseori prin decesul persoanei în cauză.
- Vătămarea coloanei vertebrale – în cazul în care șoferul sau pasagerul nu este expulzat din mașină, el poate suferi vătămări ale coloanei vertebrale cauzate de impactul violent. Acest lucru conduce la invaliditate permanentă în cele mai multe cazuri.
- Leziuni externe și interne ce pot cauza decesul sau probleme grave de sănătate pentru restul vieții.
- Posibilitatea de a pierde pe cineva drag este un risc pe care trebuie să ți-l asumi atunci când nu acorzi importanță centurii de siguranță.
În postura de conducător auto ești răspunzător pentru deciziile și viața ta, dar atunci când transporți pasageri ești răspunzător atât pentru tine cât și pentru ei.
Mituri despre centura de siguranță
Centura de siguranță este incomodă – În prezent, centura de siguranță se poate regla în funcție de înălțime. Acordă câteva minute pentru a o ajusta și nu va mai fi incomodă. În plus, această incomoditate vine și din neobișnuința de a o purta. Trebuie să te autoeduci în acest sens, iar în timp va deveni un reflex.
Pasagerii din spate nu trebuie să poarte centură – În cazul unui impact puternic, în care șoferul și pasagerul din față poartă centură iar cei din spate nu poartă, pericolul este la fel de mare pentru toată lumea. În impact, pasagerii din spate se pot lovi de stâlpii mașinii, pot fi expulzați prin parbriz sau pot lovi foarte puternic pasagerii din față.
Dacă șofezi cu atenție nu ai nevoie de centură – Impactul poate fi provocat de un alt participant la trafic în ciuda precauțiilor tale.
În oraș nu este nevoie să porți centura de siguranță – Această teorie se bazează le limitele de viteză impuse în orașe și este falsă. Un impact la o viteză de 50 km/h poate arunca prin parbriz un adult.
Dacă mașina are airbag-uri nu trebuie să mai porți centura de siguranță – Greșit! Airbag-urile sunt construite să funcționeze împreună cu centura de siguranță în cazul unui impact. Airbag-ul fără centură poate să nu se declanșeze la timp ori să producă leziuni serioase.
Intră acum și în grupul de