Copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Paramytia”, dăruită de Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, Mănăstirii Sihăstria Putnei


Intră acum și în grupul de

Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, a sosit în Eparhia Sucevei și Rădăuților în după-amiaza zilei de joi, 15 iunie 2023. Delegația greacă, însoțită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost primită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală, de către obștea mănăstirii, condusă de arhimandritul Serafim Grigoraș, stareț al așezământului monahal.

Oaspeților le-a fost prezentat ansamblul monastic de către arhidiaconul Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească. S-au adus în atenție file din istoria Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, oferindu-se informații istorice despre construcția acestei ctitorii domnești și evoluția sa în timp, reprezentând un monument deosebit de valoros din punct de vedere spiritual, artistic și cultural.

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Membrii delegației de la Mănăstirea „Buna Vestire” – Vatoped s-au închinat la racla cinstitelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei, care se afla în paraclisul mănăstirii în timpul amplelor lucrări de restaurare ale Bisericii „Sfântul Gheorghe”.

Monahii și clericii catedralei au avut bucuria de a primi binecuvântarea părintelui Efrem și un cuvânt de învățătură despre darul pe care Dumnezeu l-a oferit oamenilor prin sfinții Săi, mari făcători de minuni și după trecerea lor la Domnul. Starețul mănăstirii athonite, aflat pentru prima dată la Suceava, a vorbit despre viața și mucenicia Sfântului Ioan cel Nou, care astăzi este un odor prețios pentru aceste meleaguri, subliniind importanța simțirii lui Dumnezeu și a luminii lui Hristos, pe care fiecare persoană le-a primit prin Taina Sfântului Botez.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, obștea Mănăstirii Vatoped a primit un dar de bun venit: o icoană jubiliară reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, precum și un pachet de cărți tipărite la Editura Crimca a eparhiei.

Monahii athoniți au dăruit Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” o copie a Tetraevangheliarului din timpul lui Ioan al VI-lea Cantacuzino, care va împodobi tezaurul așezământului monahal.

La ceas de priveghere, delegația din Grecia a vizitat Mănăstirea Sihăstria Putnei, aducând ca binecuvântare din Sfântul Munte Athos o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia, Mângâietoarea. Această icoană, provenind dintr-o frescă din secolul al XIV-lea aflată în Mănăstirea Vatoped, amintește de minunea prin care, prin harul lui Dumnezeu, Maica Domnului și Pruncul Iisus și-au schimbat forma feței și poziția corpului. Icoana, nefăcută de mâna omenească, povestește despre intervenția minunată a Fecioarei Maria care a salvat obștea și mănăstirea de invazia piraților.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Paramythia a fost purtată în procesiune în jurul bisericii Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, în sunet de clopote. Numeroși credincioși, printre care și tineri de la Centrele Eclessia ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i-au întâmpinat cu emoție și bucurie, având flori în mâini. Icoana a fost așezată în biserica mare a mănăstirii, unde s-a săvârșit un Te Deum, ca semn de mulțumire adus lui Dumnezeu.

Părintele stareț arhimandrit Nectarie Clinci a rostit un cuvânt de bun venit, în care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la binecuvântarea Maicii Domnului de pe Sfântul Munte Athos să se reverse asupra mănăstirii.

Arhimandritul Efrem, stareț și părinte duhovnicesc al Mănăstirii Vatoped, le-a vorbit celor prezenți despre mângâierea și alinarea pe care Născătoarea de Dumnezeu le oferă sufletelor care se roagă cu evlavie în fața Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, și despre minunea consemnată într-un manuscris al mănăstirii din anul 1321. În acea zi, Maica Domnului din frescă i-a vorbit starețului de atunci, Ghenadie, căruia i-a sfătuit să nu deschidă porțile mănăstirii, protejând astfel obștea de pirați.

Icoana Maicii Domnului „Paramytia” va rămâne permanent în Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Sihăstria Putnei, alături de sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan, aducând binecuvântare și mângâiere credincioșilor și pelerinilor care o vor căuta cu încredere și evlavie.


Intră acum și în grupul de