Peste 10.500 de cereri pentru emiterea de titluri de proprietate în județul Suceava sunt nesoluționate. Comisia județeană a stabilit documente necesare pentru persoanele care optează pentru soluționarea cererilor prin acordarea de măsuri compensatorii prin puncte


Intră acum și în grupul de

În cadrul ultimei ședințe de lucru a Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava, s-a analizat situația cererilor nesoluționate pentru emiterea titlului de proprietate la nivelul comisiilor locale de fond funciar din județ, precum și suprafața necesară de teren agricol și forestier corespunzătoare acestora.

Prefectura Suceava a solicitat tuturor comisiilor locale de fond funciar din județ să furnizeze informații despre numărul cererilor nesoluționate și suprafețele de teren agricol și forestier necesare pentru finalizarea procesului de reconstituire corespunzătoare acestor cereri.

Potrivit datelor comunicate de către comisiile locale, situația la nivelul județului Suceava în luna mai 2023 este următoarea: există un număr total de 10.581 de cereri nesoluționate, din care 7.152 sunt cereri pentru teren agricol și 3.429 pentru teren cu vegetație forestieră. Aceste cifre reprezintă o scădere în comparație cu luna noiembrie 2021, când se înregistraseră 16.051 de cereri în total, dintre care 10.877 pentru teren agricol și 5.174 pentru teren cu vegetație forestieră.

De la luna noiembrie 2021 până în luna mai 2023, au fost soluționate un total de 5.470 de cereri. În urma acestei analize, comisia județeană a decis să repete evaluarea în luna decembrie 2023.

Suprafețele de teren agricol și forestier necesare pentru finalizarea procesului de reconstituire corespunzătoare cererilor nesoluționate sunt de 4.202,1217 hectare pentru teren agricol și 9.803,4802 hectare pentru teren cu vegetație forestieră, conform datelor transmise de comisiile locale de fond funciar.

Întârzierile în emiterea titlurilor de proprietate identificate în activitatea de coordonare a comisiei județene sunt generate de mai multe motive, printre care se numără situațiile litigioase, modificările de amplasamente, refuzul amplasamentului oferit de comisia locală, dificultatea identificării terenurilor pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate prin hotărâri judecătorești, lipsa disponibilului de teren rezervă, absența terenurilor puse la dispoziție de Agenția Domeniilor Statului pe teritoriul județului Suceava, lipsa planurilor parcelare, neprezentarea cetățenilor pentru întocmirea documentației necesare, revendicări în instanță de terenuri cu vegetație forestieră reconstituite persoanelor fizice prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile și refuzul persoanelor îndreptățite de a identifica terenuri din cele puse la dispoziție de ocoalele silvice.

În contextul în care Agenția Domeniilor Statului nu dispune de terenuri pe teritoriul județului Suceava pentru a le pune la dispoziția comisiilor locale de fond funciar, comisia județeană a elaborat un regulament de organizare și funcționare prin care se stabilesc documentele care trebuie înaintate de către comisiile locale în susținerea procesului de soluționare a cererilor prin acordarea de măsuri compensatorii prin puncte, conform prevederilor legale.

Astfel, aceste demersuri vizează deblocarea procesului de emitere a titlurilor de proprietate pentru terenurile agricole și forestiere din județul Suceava, în beneficiul cetățenilor și dezvoltării sustenabile a zonei.


Intră acum și în grupul de