Intră acum și în grupul de
Municipiul Suceava intenționează să extindă și să modernizeze sistemul de monitorizare cu circuit închis prin adăugarea de noi camere de supraveghere video și rețea de fibră optică.
Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu se urmărește îmbunătățirea supravegherii în zonele cu risc ridicat de infracționalitate, cu scopul implicit de a reduce gradul de infracționalitate local.
Conform referatului de aprobare, municipiul Suceava are în prezent un sistem de supraveghere video format din 304 camere, care acoperă o mare parte dintre străzile importante și arterele de legătură. Cu toate acestea, s-a constatat că numărul acestor camere nu este suficient și că este nevoie de extinderea și îmbunătățirea sistemului existent.
În prezent, imaginile captate de camerele de supraveghere sunt stocate și vizualizate în dispeceratul central din cadrul Primăriei Suceava și într-un al doilea dispecerat situat în sediul instituției din strada Petru Rareș.
În vederea asigurării unui climat optim pentru menținerea ordinii și prevenirea și combaterea faptelor antisociale, se impune adoptarea unor măsuri de securitate mai eficace prin extinderea centrului de supraveghere și a sistemului video, arată Ion Lungu.
El spune că propunerea constă în montarea unui sistem video folosind o rețea optică cu amplasare integral aeriană pe stâlpii existenți sau pe alte mijloace de ancorare în funcție de situația din teren.
Locațiile în care se propune extinderea sistemului au fost identificate pe baza datelor ca fiind locuri favorabile privind infracționalitatea. De asemenea, o altă considerație în extinderea sistemului de monitorizare a fost dată de solicitările venite din partea IPJ Suceava, care au cerut imagini din anumite zone care nu erau acoperite de sistemul existent.
Planul prevede extinderea sistemului de supraveghere video prin montarea unui număr de 44 de camere tip IP și LPR (recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare), cu comunicare prin fibră optică amplasată aerian pe stâlpi existenți sau prin soluții de ancorare conjuncturale.
Din cauza lipsei de supraveghere adecvată în ultimii ani, au apărut zone nesupravegheate suficient, unde există un risc ridicat de încălcări ale legii și abateri de la normele în vigoare. Prin urmare, se propune extinderea sistemului de supraveghere video în mai multe puncte de interes din municipiul Suceava.
Astfel, la intersecția străzilor Mărășesti cu strada Leca Morariu (zona Profi Areni) – se va instala o cameră fixă orientată spre intersecție și zona trecerii de pietoni, pe strada Mihai Viteazu (zona din spatele parcului Florea Vladimir, stația TPL din spatele Policlinicii Areni) – se vor monta două camere fixe, una lângă stația TPL din spatele Policlinicii Areni și una îndreptată spre parcul Florea Vladimir și parcarea din spatele acestuia în timp ce la sensul giratoriu la intersecția străzilor Cernăuți, Traian Vuia și Ștrandului – se vor monta două camere fixe orientate spre sensurile opuse de circulație pentru supravegherea traficului, iar la sensul giratoriu Modern spre strada Nicolae Bălcescu se va instala o cameră video fixă ce va monitoriza trecerea de pietoni spre strada Nicolae Bălcescu și traficul rutier din ambele sensuri de circulație.
Proiectul cuprinde și alte obiective de interes, cum ar fi esplanada Casei de Cultură, zona intersecției străzii Calea Unirii cu strada Cernăuți, zona Grupului Școlar, intersecția străzii George Enescu cu străzile Mărăști și Mărășești, dar și în alte zone.
Sistemul de supraveghere video vine în ajutorul autorităților cu obiectivul de a asigura ordinea și liniștea publică, paza și protecția obiectivelor de interes public, precum și combaterea criminalității sociale. Beneficiarii acestui sistem includ Poliția Municipiului Suceava, Poliția Locală, Jandarmeria, Inspectoratul Județean de Poliție și alte servicii din cadrul MAI. Prin extinderea și îmbunătățirea sistemului de supraveghere, autoritățile vor dispune de instrumente mai eficiente în lupta împotriva infracționalității și vor putea răspunde mai prompt la situațiile de urgență și evenimentele antisociale.
Intră acum și în grupul de