ANAF: Firma HS Timber a plătit amenda de 51,7 milioane de lei stabilită de Consiliul Concurenței


Intră acum și în grupul de

Ministerul de Finanțe a transmis că firma austriacă HS Timber a achitat integral amenda de 51,7 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței și că plata s-a făcut eșalonat.

Deputatul de Suceava Florin Pușcașu a solicitat Ministerului de Finanțe să răspundă ce măsuri a luat ca firma Holzindustrie Schweighofer să respecte legile din România și că dacă a recuperat sumele restante datorate către bugetul de stat.

În răspunsul Ministerului de Finanțe este prezentat punctul de vedere al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) care arată că în ceea ce privește recuperarea amenzii aplicate de Consiliul Concurenței societății HS Timber Productions SRL, prin Decizia nr. 71/14.12.2020, societatea a fost sancționată cu amendă în suma de 51.788.472 lei.

Astfel, în data de 12 februarie 2021, societatea a achitat suma de 4.681.316 lei, cu ordin de plată. Societatea figura cu o sumă de recuperat reprezentând TVA, solicitată la rambursare, în sumă de 22.953.753 lei (provenind din deconturile de TVA de rambursat aferentă perioadei noiembrie 2019 – februarie 2021), sumă prin care s-a compensat amenda de la Consiliul Concurenței.

„Pentru diferența în suma de 24.153.403 lei, prin cererea din data de 15 martie 2021, societatea a solicitat eșalonarea la plată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1811/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările ulterioare. În urma solicitării societății, a fost emisă decizia de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale nr. 723/16.03.2021 pentru suma de 24.153.403 lei, reprezentând venituri din amenzi, acordată pe o perioadă de 12 luni. Eșalonarea la plată a fost respectată, astfel a fost emisă decizia de finalizare nr. 3206 din 21.11.2022”, se arată în răspuns.

Astfel, având în vedere cele precizate anterior, ANAF menționează că amendă în cuantum de 51.788.472 lei a fost stinsă integral.

Consiliul Concurenței a aplicat amenda de 51,7 milioane de lei companiei Holzindustrie Schweighofer, devenită HS Timber, alături de alte firme din sector pentru că în timpul unor licitaţii organizate în perioada 2011-2016 firmele au făcut înţelegeri între ele.

„În cadrul acestei investigaţii, autoritatea de concurenţă a analizat mai multe licitaţii organizate de către diverşi administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016 şi a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurenţă prin realizarea unor înţelegeri şi/sau practici concertate pentru împărţirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare”, preciza atunci Consiliul Concurenței.

Astfel, companiile îşi coordonau comportamentul prin schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziţie de masă lemnoasă, organizarea internă, precum şi strategia comercială de participare la anumite licitaţii sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă, spun oficialii autorității de concurență.

„În acest fel, companiile eliminau concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puţini bani”, mai precizat sursa citată.


Intră acum și în grupul de