IPS Calinic, după ce i s-a reproșat că a preluat modelul catolicilor la slujirea în altarul de vară: Așa cum slujim noi, slujeau și marii mitropoliți ai Moldovei


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic a oferit un răspuns edificator înțelept la o întrebare ridicată de un credincios cu privire la tradiția slujirii în altarul de vară. Răspunsul a avut scopul de a clarifica aspectele legate de orientarea față de est a preoților în timpul slujbelor.

Într-o întrebare adresată ierarhului, credinciosul și-a exprimat nedumerirea cu privire la faptul că în altarul de vară preoții nu se orientează cu fața spre răsărit, așa cum se întâmplă în interiorul bisericilor, ci spre credincioși. El a subliniat importanța tradiției și a exprimat temerea că această diferență ar putea aduce confuzie și sminteală.

„Să-mi fie cu iertare, dar de ce totdeauna când slujiți afară faceți precum catolicii? Adică, atunci când slujiți în altarul de vară de ce nu slujiți ca și în interior, cu fața spre răsărit? Afară Hristos este spre apus? Răsăritul cel de sus sau apusul cel de sus? În ce situație puneți tradiția Bisericii? Nu doar dumneavoastră, ci și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Dar aici contează ce face fiecare în propria eparhie. „Vai omului aceluia prin care vine sminteala.””, a arătat credinciosul.

Cu o abordare înțeleaptă, Înaltpreasfinția Sa a explicat că orientarea preoților cu fața spre credincioși nu ar trebui să fie prilej de sminteală, ci mai degrabă o modalitate de a arăta fața lui Dumnezeu către credincioși.

El a subliniat că, în locații precum Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, slujbele se desfășoară cu preoții orientați spre răsărit, fiind exact aceeași așezare ca în Sfântul Altar. Înaltpreasfinția Sa a adăugat că, în cazul în care preoții s-ar întoarce cu spatele la credincioși, ar sluji cu fața spre ziduri, blocuri și copaci, sugerând că slujirea trebuie să fie una către oameni și nu către construcții materiale.

În ceea ce privește afirmația că Dumnezeu este prezent doar la răsărit, Înaltpreasfințitul a subliniat că Dumnezeu este pretutindeni, în toate cele patru puncte cardinale. De asemenea, a adus în discuție faptul că dascălii și cântăreții, care stau în stranele din absidele bisericii, uneori cu spatele spre răsărit, nu se roagă mai puțin lui Hristos-Dumnezeu.

„Vă asigur că așa cum slujim noi, slujeau și marii mitropoliți ai Moldovei atunci când săvârșeau Sfânta Liturghie în altarele de vară și de niciunul dintre ei nu am auzit să fi trecut la altă confesiune. Exagerările nu fac bine în vederea mântuirii!”, a concluzionat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de