Acțiune de amploare a Poliției Suceava: Zeci de dosare penale pentru șoferi care au consumat alcool, dar și droguri


Intră acum și în grupul de

În acest weekend, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava desfășoară o amplă acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Scopul acestei acțiuni este să reducă numărul evenimentelor rutiere cauzate de șoferii care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri, și să crească gradul de siguranță publică în județul Suceava.

În cadrul acestei acțiuni, polițiștii au utilizat toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava, pentru a depista conducătorii auto care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Până în prezent, peste 600 de șoferi au fost testați, iar rezultatele au fost îngrijorătoare. Mai mulți șoferi au fost identificați la volan în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor. În aceste cazuri, au fost întocmite dosare penale pentru infracțiunea de „conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise”.

Unul dintre cazurile identificate a avut loc pe strada Grigore Alexandru Ghica din municipiul Suceava, unde un șofer de 24 de ani a fost depistat conducând sub influența drogurilor. Testul cu aparatul etilometru a indicat rezultat negativ pentru alcool, dar testul cu aparatul drugtest a arătat prezența substanței psihoactive „CANNABIS (THC-5)”, motiv pentru care acesta a fost dus la Spitalul Județean de Urgență pentru recoltarea de mostre biologice.

În alt caz, în municipiul Câmpulung Moldovenesc, un șofer de 26 de ani a fost testat cu aparatul etilotest și a prezentat rezultatul de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cu toate acestea, testul cu aparatul drugtest a indicat prezența substanței psihoactive METAMFETAMINĂ.

În alte situații, polițiștii au identificat șoferi cu alcoolemii extrem de ridicate, de peste 1,5 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Astfel, polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Suceava au desfășurat o serie de intervenții pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise, rezultând în descoperirea a două cazuri grave.

Primul incident s-a produs în jurul orei 16.11, când polițiștii au oprit un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 61 de ani, din municipiul Suceava. Conducătorul auto a fost supus testului cu aparatul etilometru Drager, care a indicat o concentrație de 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ca urmare, acesta a fost înregistrat ca infractor, iar dosarul său a fost înaintat autorităților pentru infracțiunea de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.

Al doilea incident s-a petrecut în jurul orei 15.30, când polițiștii din cadrul SPR 2 Ipotești au oprit în trafic o autoutilitară pe raza localității Corocăiești, comuna Verești. Conducătorul auto, un bărbat de 44 de ani din comuna Verești, a fost testat cu aparatul alcooltest și a prezentat o concentrație de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. În plus, i s-au prelevat mostre biologice de sânge pentru a stabili cu exactitate alcoolemia. Șoferul a fost înregistrat pentru infracțiunea de „conducere sub influența alcoolului”.

O situație extrem de gravă a avut loc pe data de 29.06.2023, când polițiștii au fost sesizați prin SNUAU 112 că un autoturism circulă pe raza comunei Capu Câmpului, condus de o persoană aflată sub influența alcoolului. Polițiștii au intervenit și au depistat un bărbat domiciliat în Capu Câmpului, însoțit de prietenul său în vârstă de 21 de ani și de fiul minor al șoferului, în vârstă de 4 ani. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a indicat o concentrație de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie auto, iar autoturismul condus era neînmatriculat.

S-a procedat la efectuarea de verificări în bazele de date, constatatându-se că nici tânărul de 21 ani nu este deținător de permis de conducere pentru vreo categorie auto.

De asemenea, s-a stabilit că autoturismul figura neînmatriculat, reținându-se și fapta de punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat”.

Totodată, tânărul de 21 ani nu a primit încuviințarea prietenului său de a conduce autoturismul, fiindu-i înmânate cheile în scopul de a aștepta în mașină până la sosirea fratelui acestuia.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ,,punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat”, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”,  ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și „furt în scop de folosință”.

Cei doi tineri au fost reținuți în Arestul Poliției Județene Suceava.


Intră acum și în grupul de