Starețul Mănăstirii Putna, către pelerinii veniți la Putna: Măria Sa Ștefan își cheamă întotdeauna pe cei apropiați lui, adică pe cei care se silesc mereu ca să fie alături de popor


Intră acum și în grupul de

Numeroase persoane îmbrăcate în strai popular au participat, duminică dimineața, la un pelerinaj de la intrarea în comuna Putna și până la Mănăstirea Putna pentru a lua parte la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul sărbătorii Sf. Ștefan cel Mare, al doilea hram al mănăstirii.

Coloana de pelerini a fost condusă de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a fost însoțit de prefectul Alexandru Moldovan, parlamentarii Ioan Bălan și Daniel Cadariu, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Olinici, dar și numeroși primari.

Starețul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Velnic Melchisedec, a întâmpinat pelerinii veniți la mănăstire și i-a invitat să liturghisească împreună.

„Stimați gospodari ai Bucovinei, ne bucurăm că și anul acesta ați venit și sunteți alături de noi. Măria Sa Ștefan, de fapt, își cheamă întotdeauna, pe cei apropiați lui, adică pe cei care se silesc mereu ca să fie alături de popor”, a spus starețul Mănăstirii Putna.

Velnic Melchisedesc a reamintit, că pentru a intra în inima unui popor, așa cum spunea poetul Ion Alexandru, cea mai sfântă poartă dintre toate, „de nu ești jertfă în lacrimile lor nu-i cum pătrunde în eternitate”.

„Conștiința aceasta a dumneavoastră, a marilor gospodari din județ, va determinat ca și anul acesta să fiți prezenți aici, la Putna, la Marele Gospodar, la cel care a gospodărit Moldova și întreaga țară și care s-a îngrijit, am putea spune, de toți românii căci și peste Carpați a știut să ctitorească și în Muntenia a știut să ctitorească și să facă rânduială și bine a făcut de multe ori. Dacă Măria Sa Ștefan a știut ce trebuie de făcut, prin prezența dumneavoastră și prin venirea dumneavoastră aici, este același semn, că știm, știți, ce trebuie de făcut pentru binele și prosperitatea acestui neam, pentru așezarea în matca frumoasă și cuminte a marilor gospodari, a celor care l-au iubit, l-au prețuit și s-au alăturat, în decursul vremii Măriei Sale”, a spus Velnic Melchisedec.

Starețul i-a invitat pe pelerini să liturghisească împreună, subliniind că „noi, cler și popor, împreună săvârșim Liturghia Neamului, acea liturghie care atrage după sine pacea și binecuvântarea și bucuria”.

Pelerinajul de la Putna face parte din Programul Ștefanian care de derulează în fiecare an între 24 iunie și 2 iulie.

Pelerinii, tineri și vârstnici, îmbrăcați în costume populare specifice zonelor din care vin au intonat, pe întreg parcursul pelerinajului diverse piese corale, atât patriotice cât și bisericești, evocând personalitatea marelui voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt.


Intră acum și în grupul de