Intră acum și în grupul de
Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când la Vicovu de Sus a luat ființă liceul teoretic, care cuprindea doar două clase: una la secția reală și una la secția umană, conform titulaturii de atunci. De-a lungul timpului, instituția de învățământ s-a dezvoltat și în prezent are … clase, purtând denumirea de Liceul tehnologic „Ion Nistor”, la care învață un număr de 1943 de elevi.
Cu ocazia acestei aniversări, unul dintre elevii primei promoții, devenit profesor, Dimitrie Olenici, fost muzeograf la planetariul din Suceava, a dorit să doneze școlii în care a învățat un pendul Foucault. Acesta va permite elevilor să observe experimental mișcarea de rotație a Pământului în jurul axei sale.
Este cunoscut faptul că primul astfel de experiment a fost realizat de către fizicianul Jean Bernard Leon Foucault la expoziția internațională de la Paris din 1851, eveniment la care a participat și viitorul împărat al Franței, Napoleon al III-lea.
Explicația fenomenului este următoarea: un pendul lung de câțiva metri își menține planul de oscilație fix în raport cu sistemul solar și întregul Univers. Totuși, pentru un observator terestru (din emisfera nordică), planul de oscilație pare că se rotește de la est spre vest în timp ce Pământul se rotește de la vest spre est cu 15° pe oră.
De asemenea, s-a constatat că viteza de rotație a planului de oscilație (precesia P) depinde de latitudinea locului, fiind de 15° pe oră la poli, 0° pe oră la ecuator și având valoarea P = 15° pe oră x sin ϕ (ϕ = latitudinea locului). În cazul localității Vicovu de Sus, latitudinea este ϕ = 47° 55′ 33″ N, iar precesia pendulului Foucault este P = 11° 7′ pe oră.
Pendulul Foucault donat de Dimitrie Olenici Liceului Tehnologic „Ion Nistor” a fost realizat dintr-un glob de plastic poleit cu aur, care era folosit în mod obișnuit pentru pomul de Crăciun, umplut cu beton. Acesta are o masă de 8 kg și o lungime de 4,75 m. A fost instalat în atriumul noului campus al liceului și este suspendat prin intermediul unui inel cu un pivot interior prevăzut cu o bilă în vârf, care oscilează într-o cupă sferică de forma literei C legată de o bară sprijinită pe balustrada etajului I al atriumului. Astfel, oscilațiile pendulului pot fi realizate în toate direcțiile.
Sub pendul se află un cerc gradat pe care se poate roti o alidadă prevăzută cu un vernier unghiular, cu ajutorul căreia se poate măsura azimutul planului de oscilație cu o precizie de 0,1°.
În plus, la partea de jos a pendulului se află de obicei un ac indicator de aproximativ 10-15 cm, dar în cazul acestui pendul a fost înlocuit cu un indicator laser, astfel încât elevii pot observa, în proiecție pe cercul gradat, oscilațiile pendulului.
Inaugurarea pendulului a avut loc miercuri, 21 iunie a.c., chiar în ziua solstițiului de vară. La ceremonie au participat elevi din clasele a VIII-a, care tocmai terminaseră examenul de Evaluare Națională la matematică.
Primul start al pendulului a fost dat de către eleva Colibaba A. din clasa a VIII-a A. Astfel, ultima zi de școală pentru aceasta a fost marcată de o lecție de geografie despre rotația Pământului, care cu siguranță îi va rămâne în memorie pe viață.
La această demonstrație au mai participat și câțiva cadre didactice, printre care profesorii Galan Ancuța și Pătrăucean Maria Gabriela, precum și directorul liceului „Ion Nistor”, profesoara Chachula Angelica, și directorul adjunct, profesorul Ionel-Cristinel Puha.
De asemenea, în atriumul liceului a fost amenajată o expoziție cu imagini ale pendulelor Foucault din România și Republica Moldova, care sunt în prezent funcționale, inclusiv cele șase pendule Foucault de la școlile din România.
În ordinea în care au fost puse în funcțiune, acestea se află la: Colegiul Național „Spiru Haret”, Suceava – 2008, Colegiul Național „August Treboniu Laurean”, Botoșani – 2010, Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă”, Solca – 2011, Colegiul Național „Vasile Alexandri”, Galați – 2012, Colegiul Național „Petru Rareș”, Suceava – 2021 și Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici”, Bârlad – 2022.
Cu pendulul Foucault instalat la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, care este al șaptelea din țară instalat într-o școală, se vor putea realiza atât demonstrații privind mișcarea Pământului în cadrul lecțiilor de geografie, cât și studii referitoare la pendul în cadrul lecțiilor de fizică. De asemenea, vor putea fi organizate diverse activități metodice pentru cadrele didactice.
La cerere, accesul la pendul va fi permis și elevilor din toate școlile din Vicovu de Sus, precum și din alte localități.
Intră acum și în grupul de