Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a fost întrebat dacă preotul poate oficia taina cununiei în situații în care unul dintre părinți se opune categoric.
Situația a fost adusă în discuție de un părinte care exprima dezacordul față de căsătoria fiicei sale, care urmează să fie oficiată de un preot din parohia din localitatea respectivă.
Petentul a susținut că preotul în cauză nu i-a răspuns la mesaje sau apeluri, după ce și-a exprimat intenția de a nu fi de acord cu căsătoria. De asemenea, el a afirmat că atât preotul, cât și părinții viitorului soț al fiicei sale au adoptat tactica tăcerii și a faptului împlinit.
El este de părere că, în afară de responsabilitatea de a se asigura că tinerii care urmează să se căsătorească sunt ortodocși și nu sunt rude, preotul are și datoria de a verifica dacă și părinții sunt de acord cu această uniune. Potrivit acestuia căsătoriile făcute fără voia părinților nu aduc bucurie copiilor și au fost canonisite de Sfântul Vasile cel Mare în Canoanele 38, 40 și 42, asemănându-le cu desfrânarea și impunând o oprire de trei ani de la Sfânta Împărtășanie până la împăcarea părinților și chiar că și părintele Cleopa, Sfântul Nicodim Aghioritul și Sfântul Ioan Gură de Aur, precum și alți sfinți mari ai Bisericii, au afirmat că nunțile făcute fără voia părinților nu sunt de la Dumnezeu.
Părintele reclamant a mai adăugat că părinții băiatului se căsătoriseră și ei fără voia părinților și probabil aplică aceeași strategie și în cazul fiului lor, având încrederea că părinții se vor împăca ulterior.
El a mai menționat că nu i s-a permis să afle numele nașilor tinerilor, sugerând că preotul nu vrea să-și strice relația cu familiile din parohie.
IPS Calinic a oferit un sfat părintesc de a accepta și binecuvânta căsătoria, întrucât încercările de a-i despărți pe cei doi tineri, dacă se iubesc, ar fi fără sorți de izbândă. În calitate de ierarh care a întâlnit numeroase astfel de situații, IPS Calinic a dorit să ofere pace și liniște sufletească părinților.
„Preotul, pentru a putea săvârși Taina Sfintei Cununii, are nevoie doar de Certificatul de Căsătorie. Încolo, neînțelegerile din familie rămân pe seama părinților duhovnici. Sfatul meu este să le dați binecuvântarea cuvenită, fiindcă dacă tinerii se iubesc, încercările dumneavoastră de a-i despărți vor fi fără sorți de izbândă. Vă spun ca unul care m-am întâlnit cu nenumărate astfel de cazuri”, a apreciat IPS Calinic.
Intră acum și în grupul de