Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a fost luat la rost de un credincios care i-a reproșat că a repus în drepturi și i-a dat și o funcție unui preot destituit din slujirea clericală, dar că totodată a sancționat preoții care nu au afișat programul liturgic la intrarea în biserică.
Credinciosul s-a arătat nemulțumit după un dialog purtat de un alt credincios cu IPS Calinic prin intermediul rubricii „Răspunsul Ierahului” de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Astfel, un credincios, M.C. a adresat o primă întrebare ierarhului în care a solicitat să i se menționeze cine face reabilitarea preoților destituiți din slujirea clericală.
IPS Calinic a răspuns că reabilitarea preoților caterisiți și a celor depuși din treaptă se face în cadrul Sfântului Sinod, la propunerea chiriarhului locului și că doar preoții suspendați temporar de chiriarh sunt reabilitați de același chiriarh.
După acest răspuns, credinciosul M.C. a revenit cu o întrebare legată de un caz specific când unui preot destituit din slujba clericală i s-a permis revenirea fără aprobarea Sfântului Sinod.
„Înaltpreasfinția Voastră, nu întâmplător v-am întrebat cine poate face reabilitarea preoților destituiți din slujirea clericală. După cele precizate de Înaltpreasfinția Voastră doar Sfântul Sinod. Întrebare: de ce preotului ….. i-ați dat voie să slujească neavând reabilitarea Sfântului Sinod? Ba, mai mult decât atât, i-ați dat și funcție de conducere, încălcând hotărârile Sfântului Sinod? În ce măsură sunt valide slujbele săvârșite de un preot destituit din slujirea clericală?”
În replică, IPS Calinic a răspuns că atât timp cât părintele în discuție slujește, înseamnă că are toată binecuvântarea pentru aceasta, iar validitatea slujbelor săvârșite nu poate fi pusă la îndoială.
Ierarhul chiar l-a invitat pe credincios la Centrul Eparhial pentru a discuta pe marginea acestui subiect pentru că nu este nimic de tăinuit.
„Cât despre funcția încredințată, am preferat în locul unei persoane fără nicio acreditare în domeniu o persoană licențiată în teologie, cu studii doctorale în străinătate”, a explicat IPS Calinic.
După acest răspuns, pe același subiect, un alt enoriaș, D.B. l-a luat la rost pe ierarh.
„Înaltpreasfinția Voastră: de când „binecuvântarea” înlocuiește o hotărâre a Sfântului Sinod? De când „preferințele” dumneavoastră înlocuiesc hotărârile Sfântului Sinod? Chiar ne sfidați inteligența? Adică suspenzi un preot de la slujire pentru că nu a avut afișat programul liturgic, iar unuia care este destituit din slujirea clericală îi dai voie să slujească! Dacă preoții și credincioșii deocamdată au bun simț și tac, nu credem că este bine să-i tratați cu lipsă de respect, dispreț și mai ales umilință! Ați auzit de abuz de putere?”, a transmis enoriașul.
IPS Calinic a răspuns însă cu o întrebare: „Îi vizați pe cei 54 care au beneficiat de clemență sau doriți doar „capul” unuia pentru cei 54?”
Intră acum și în grupul de